El moviment independentista i sobiranista ha reaccionat a la publicació de la sentència del judici del procés amb concentracions a les 12 del migdia davant dels ajuntaments, la més multitudinària a Montblanc. D’altra banda, prop d’una cinquantena de membres han tallat la circulació de l’N-240 a l’altura de l’Espluga de Francolí.

Més de 300 persones han omplert la plaça Major de Montblanc com a mostra de rebuig a la sentència que condemna els 9 líders independentistes empresonats amb penes de 13 a 9 anys de presó. Durant l’acte s’ha constituït el Consell Local per la República, on hi participaran els càrrecs electes i els ciutadans. També s’ha anunciat que l’Ajuntament deixarà de treballar amb empreses que no condemnin la sentència. L’alcalde, Josep Andreu, ha titllat de dictadura l’estat espanyol i ha rebutjat les condemnes.

A l’Espluga de Francolí més de 200 persones s’han aplegat a la plaça de la Vila també a les 12 del migdia en senyal de protesta a la sentència. La concentració ha evolucionat en forma de marxa pel carrer Lluis Carulla fins al Casal. Més tard, diversos membres del CDR de l’Espluga han tallat la circulació de l’N-240 en ambdós sentits. Altres ajuntaments de la comarca també han repetit les concentracions.

De cara a la tarda, les entitats independentistes i partits polítics han fet una crida a concentrar-se a les 8 del vespre davant l’Ajuntament de Montblanc en el que serà la concentració comarcal de resposta a les penes de presó dictades pel Tribunal Suprem.

Algunes institucions s’aturen

L’Ajuntament de Montblanc, així com el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, han tancat les portes de les seves oficines en reacció a la publicació de la sentència. A l’Espluga l’administació local també ha tancat portes a partir de les 12 del migdia, excepte la llar d’infants, la vigilància municipal i les visites d’escoles programades a les Coves. Altres administracions supracomarcals també han aplicat la mateixa mesura, és el cas de la Diputació de Tarragona. En paral·lel, diverses entitats socials, culturals i esportives de la comarca han emès comunicats de rebuig a la sentència.