Les Marxes per la Llibertat impulsades per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium seran la resposta popular a la sentència de l’1-O i recorreran Catalunya amb final a Barcelona.

Fa més de 40 anys ja es va fer una Marxa de la Llibertat, llavors va durar 72 dies, va passar per 300 pobles i va deixar un balanç de 123 detinguts. La Marxa de la Llibertat de 1976 havia d’acabar al Monestir de Poblet però pocs hi van arribar, ja que el 12 de setembre, la marxa va ser interrompuda a la plaça Major de Montblanc amb fortes càrregues policials.

En aquell moment, el clam de “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia” ja sonava a les ciutats, però s’havia de fer arribar a la resta del territori. La marxa, però, va ser prohibida pel govern espanyol i la Guàrdia Civil va rebre instruccions d’avortar la Marxa des del principi, impedir concentracions i controlar carreteres. Es va prohibir el repic de campanes, la megafonia i fer fotografies. La iniciativa es va prohibir al·legant que no oferia “les mínimes garanties de seguretat” i que “alteraria la vida ordinària de les poblacions” per on havia de passar.

La convocatòria la liderava l’organització juvenil Pax Christi, amb gent com Arcadi Oliveres al capdavant. Oliveres en una entrevista a l’EFMR ha explicat que la idea de crear la marxa de la llibertat era per fer arribar a la resta del territori el clam de “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”.

“Aquell 4 de juliol, anant cap a la Sènia en cotxe per començar la Marxa, recordo sentir per la ràdio que Adolfo Suárez acabava de ser nomenat cap de govern, poc després a Tortosa els serveis secrets de la GC em van detenir” – Arcadi Oliveres: Organitzador de la Marxa de la Llibertat

Josep Andreu, actualment alcalde de Montblanc, però en aquell moment del jovent montblanquí va ser de les poques persones que va arribar al monestir cistercenc i ho va fer entrant pel Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, ja que l’entrada de les masies i a Sant Bernat hi havia forta presència policial.

“7 persones vam aconseguir el dia 10 de setembre entrar al monestir, portàvem senyeres i pancartes per poder exposar-les el dia 11 a la muralla de poblet” – Josep Andreu: Jovent de Montblanc

Sis columnes es van organitzar des de distints punts del país per confluir a Poblet. Des de l’Empordà, des de l’Alt Urgell, des del Pallars, des de les Terres de l’Ebre, des de Girona i des de Guardamar del Segura eixirien columnes amb un mateix punt de trobada i unes mateixes reivindicacions: llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia.

“Hi va haver un moment de tensió en què la Guàrdia Civil volia entrar al monestir i vam haver d’anar a pujar els arbres del barranc de Sant Bernat” – Josep Andreu: Jovent de Montblanc

A cada lloc on estava previst que passés la Marxa hi trobaven la col·laboració dels habitants. Però tot es va torçar a Montblanc, on es va viure la màxima repressió del moviment.

“Va haver-hi moltes agressions, cop de porres, jo recordo els carrers de Montblanc corrents amunt i avall”

“De les persones que van entrar (a Poblet) uns ho van fer significant que anaven a un casament” – Arcadi Oliveres: Organitzador de la Marxa de la Llibertat

Aquesta similitud arriba després que les organitzacions independentistes organitzin la Marxa de la Llibertat que centenars de persones sortiran des de cinc ciutats diferents: Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona.

Rememoració de la Marxa de la Llibertat de 1976

L’1 de setembre de 2012 més de 500 persones van participar a la Conca de Barberà en una caminada entre Montblanc i el monestir de Poblet per rememorar la Marxa de la Llibertat celebrada l’any 1976.

La Marxa per a la llibertat de 1976 va donar els seus fons a l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, dipositat en el Monestir de Poblet a Vimbodí. La donació abraça elements com fotografies, cartells, pancartes i recopilacions de premsa, cosa que la fan inèdita en el conjunt de fons documentals que integren l’Arxiu Tarradellas.

Imatge de la placa commemorativa que va ser robada l’any 2018 (Imatge: Ajuntament de Montblanc)

Enguany l’Ajuntament de Montblanc ha tornat a col·locar una placa realitzada per la forja de cal Biel pel reconeixement als lluitadors de la Marxa de la Llibertat de 1976.