La recollida selectiva al centre històric de Montblanc ha augmentat fins al 80% durant el darrer any, des de la implantació de la prova pilot del sistema porta a porta. El sistema es va posar en marxa l’1 d’octubre del 2018, i un any després l’Ajuntament i el Consell Comarcal de la Conca n’han fet el balanç.

Per contra, a la resta del municipi, la xifra continua estancada en el 50%. La dades demostren, doncs, que el nou sistema ha servit per millorar la xifra de recollida. També s’han reduït els impropis de la matèria orgànica, passant del 15 a un 4%. A Montblanc, dels 865 habitatges que podien fer el porta a porta, l’han posat en pràctica el 65%. La resta han continuat llençant la brossa als contenidors de fora muralles.

L’any vinent el porta a porta serà l’únic sistema de recollida selectiva a Montblanc, excepte a les pedanies, on ho faran amb contenidors tancats. El regidor de medi ambient, Santi Porta, s’ha mostrat satisfet amb els resultats assegurant que «les dades demostren que és el millor sistema per millorar les xifres de recollida selectiva».

ÀUDIO: Santi Porta, regidor de medi ambient de Montblanc fa el balanç del porta a porta

El porta a porta s’implantarà durant el primer trimestre de l’any 2020 a set municipis de la Conca de Barberà, mentre que a la resta el sistema serà el de contenidors intel·ligents, com el que s’ha implantat també aquest darrer any a Rocafort de Queralt, on també ha millor la recollida selectiva.

Ara el Consell està treballant en la redacció d’una ordenança tipus perquè els Ajuntaments puguin sancionar als veïns que no facin la recollida correctament quan s’implanti el nou sistema. El conseller comarcal de medi ambient, Josep Amill, ha destacat que «treballarem per crear una ordenança tipus que hauran d’implantar els Ajuntaments perquè aquells que ho facin bé es vegin recompensats, no pagant menys, sinó fent pagar més als que no ho compleixin».

ÀUDIO: El conseller comarcal de medi ambient, Josep Amill, ha destacat la redacció d’una ordenança tipus perquè els Ajuntaments puguin sancionar als veïns

El Consell Comarcal ja ha signat el contracte amb l’empresa que farà la recollida, que ara té uns mesos per preparar tots els camions, que seran eficients energèticament.