El seguici popular de Montblanc en format click serà un dels grans atractius de la dotzena edició de Clickània, el festival de Playmobil de Montblanc, que tindrà lloc el 12, 13, 19 i 20 d’octubre.

La sala de les Corts Catalanes acull una exposició amb tots els elements del seguici popular de la vila a escala click. S’hi poden veure els Torraires, els Grallers, el Nunci o el Ball de Bastons, així com les bèsties del seguici i els Gegants i Nanos, elaborats amb una impressora 3D. Es tracta d’un passeig amb quinze diorames per les actuacions de Festa Major i Sant Maties elaborat per José Miguel Luaces i Marc Parès, amb la col·laboració d’Àlex Sala. Cada diorama, a més, es complementa amb dades de cada element del seguici i amb fotografies il·lustratives del mateix.

El protagonisme del seguici es complementa amb dos tallers que tindran lloc a la sala polivalent del claustre de Sant Francesc. Tenen un cost de 2€ per a infants de 7 a 13 anys i de 3€ a partir de 14 anys, i cal treure els tiquets a la taula d’informació «Pinta i dona vida als elements del seguici: l’Àliga i el Drac», en què els infants podran pintar dibuixos d’aquests dos elements del seguici i visualitzar-los com a realitat augmentada. Una experiència que va més enllà del simple dibuix. El taller té una durada de 25 minuts i farà els dissabtes i diumenges entre les 11h i les 14h en grups de fins a 15.

«Construeix la Cucafera», en què els infants podran construir la Cucafera mitjançant motlles de paper o cartolina. Els més petits pintaran, enganxaran i decoraran l’estructura de l’element més jove del seguici. Hi haurà diverses sessions de 40 minuts els dissabtes entre les 16h i les 19h i el diumenges de 15h30 a 18h30 en grups de fins a 15.

Qui visiti el festival gaudirà d’un ampli ventall d’activitats, repartides per diversos indrets del nucli històric de Montblanc, orientades a tot tipus de públic, especialment al familiar.

La nau central de l’antiga església i les sales del claustre acolliran l’exposició central de diorames temàtics. Els dioramistes s’esforcen cada any a renovar els temes i proposar muntatges únics. El repte és gran ja que des de l’any 2008, quan es va estrenar Clickània, arreu del país han proliferat les imitacions i actualment hi ha una seixantena de mostres, exposicions i fires dedicades al món de Playmobil. Malgrat la saturació del calendari els dioramistes s’esforcen per a seguir sent originals i ajudar a mantenir Clickània com el millor esdeveniment d’aquestes característiques al nostre país.

Els diorames que es podran veure enguany tenen aquests títols: Astèrix i Obèlix contra Roma; Els homes de les cavernes; Egipte terra de faraons; Ciutat abandonada; Viatger del temps aterra per resoldre casos estranys amb Sherlock Holmes; Halloween 2019; A l’abordatge; Escena de frontera; Vila medieval; Sherlock Holmes a la caça de Jack l’Esbudellador i L’oest de Playmobil al llarg del temps 1974-2019.

Des de la primera edició del festival es busca interactuar amb els visitants mitjançant concursos i sortejos. El concurs del Click Amagat s’ha convertit en un dels atractius del festival. Diverses botigues del nucli històric de Montblanc creen diorames als seus aparadors on s’hi amaguen uns clicks que cal trobar i que representen personatges relacionats amb la Setmana Medieval de Montblanc. Per obtenir premi en el sorteig cal haver-los trobat tots.

A Clickània hi participaran sis botigues que garanteixen al públic que es puguin trobar novetats, producte descatalogat, complements i gadgets.