Els Fills de Satanàs de l’Spelunca Diabòlica, o cosa que és el mateix, els Diables de l’Espluga, han acabat la temporada de correfocs aquest cap de setmana a Peñalba, a la província d’Osca.

Després d’una desena de correfocs, tant a Catalunya com a l’Aragó, els diables posen punt final a una temporada que segons el president de l’agrupació, Adrià Roca, ha estat positiva. “Fem molt bona valoració de la temporada, al final era un any que crèiem que seria complicat, tenint en compte que era any electoral, però finalment hem pogut mantenir les mateixes actuacions que teníem altres anys”, ha explicat Roca.

En aquests darrers mesos, l’entitat ha actuat a Lleida, les Borges Blanques, Terrassa, Picamoixons, Torrente de Cinca, al Vendrell, Ballobar, la Canonja, Sidamon, Vallclara, Lanaja i Peñalba, a més a més de les dues cites destacades de l’estiu a l’Espluga: Sant Joan i la trobada de Criatures Infernals.

ÀUDIO: Adrià Roca, president de l’agrupació, valora la temporada.

D’altra banda, el president dels Diables ha afegit que enguany ha estat molt especial perquè s’ha celebrat el 5è aniversari de la Colla Infantil que “és un projecte que s’ha consolidat, que segueix creixent i que ens donarà un futur pròxim a la colla adulta”.

ÀUDIO: Roca parla de la Colla Infantil i del que representa convidar a colles al poble.

30 anys de foc, festa, tambors i dedicació

A més a més, l’any que ve la colla dels Diables de l’Espluga celebrarà el seu 30è aniversari. En aquest sentit, el president ha comentat: “Ens fa molta il·lusió preparar un projecte per celebrar i per recordar tots aquests anys que la colla ha tirat endavant”.

ÀUDIO: Adrià Roca parla sobre la següent temporada.

El grup de Diables de l’Espluga es van constituir com a entitat l’any 1990, malgrat que el ball de diables està documentat a l’Espluga des de les Festes de la Santíssima Trinitat de l’any 1883. L’agrupació sempre ha mantingut un vincle intens amb totes el teixit cultural i associatiu del poble, com per exemple amb els grallers, quan aquests acompanyaven el ball del Senglar i del Rei Caçador. A més a més, a partir de l’any 2007 el Senglar, adquirit l’any 1992, participa en la Dansa dels Gegants Neolítics.

Actualment, hi ha dues colles, la infantil, creada l’any 2014 i l’adulta, aquestes realitzen un gran nombre de correfocs arreu del territori, sent claus a l’Espluga durant les jornades de Sant Joan i de Festa Major. A més, els tambors, que ara són un grup de batucada, poden actuar amb la Colla de Foc o de forma independent. Igual que amb la Colla de Foc, els tambors tenen una versió adulta i una infantil, però és habitual veure’ls tocar conjuntament.