Vimbodí i Poblet viu des del dissabte 5 d’octubre la sisena edició del Vitrum, una festa marcada per les demostracions de vidre bufat repartides per diferents places del poble, l’artesania convidada, enguany la Forja de Cal Biel de l’Espluga, i altres punts de venda de productes artesans.

No obstant això, un dels moments més importants i simbòlics de la Festa del Vidre Artesà s’ha viscut aquest diumenge al matí quan el periodista Quico Sallés ha estat nomenat com a Vidrier d’Honor, un càrrec que han rebut anteriorment Empar Moliner o Sílvia Bel, entre d’altres.

L’acte, celebrat a les Fonts dels Gorgs de Vimbodí i Poblet, ha reunit a més d’un centenar de persones que han pogut comprovar insitu com el periodista, i gràcies a un mestre vidrier, convertia el vidre fos en una ampolla.

A més a més, Quico Sallés ha explicat com va començar a interessar-se, ja no només pel Vitrum, sinó per Vimbodí, i és que la seva relació amb el periodista espluguí Òscar Palau, col·laborador de l’EFMR, ha estat vital perquè Sallés s’interessés per aquest municipi. Durant el seu discurs, Sallés ha comentat que: “El vidre és transparència, les societats transparents són societats formades i aquestes arriben lluny”. Tot plegat ho ha acabat amb un: “Llarga vida al vidre”.

Foto: Eduard Sánchez. Quico Sallés bufant i fent ampolles.

L’alcalde de Vimbodí, Joan Canela, després de la intervenció del periodista s’ha adreçat a tot el públic assistent i ha comparat el vidre amb el periodisme: “el vidre i el periodisme tenen relació, com no es tracti la peça (d’informació) com la tracta un artesà, aquesta peça es trencarà”. A més, Canela ha justificat la presència de Quico Sallés, perquè segons ell: “ha tractat el periodisme i les notícies tal com ho fa un mestre vidrier, amb rigorositat i serietat, sense manipulacions”.

Vimbodí i Poblet, centre vidrier de Catalunya

Tot i que aquest acte s’ha concentrat a les Fonts dels Gorgs, altres punts del centre de Vimbodí han acollit altres activitats. El Mercat d’Artesania, celebrat a la Plaça Major i a la Plaça de les Orenetes, els tallers dirigits als més petits relacionats amb el vidre i duts a terme per l’Associació Juvenil Somdepoble a la Plaça de les Roques, o les portes obertes per veure el nou espai expositiu al Museu i Forn del Vidre també han estat actes estrella per tal de consolidar la idea de Vimbodí i Poblet com un dels centres vidriers de Catalunya.

Vitrum pretén recuperar l’esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet.