Els pous de l’Espluga de Francolí estan a punt d’arribar a mínims a causa de la forta sequera i, en conseqüència, l’Ajuntament ja ha començat a aplicar mesures de contenció com a pas previ a les possibles restriccions en el subministrament que es podrien implementar si la situació no millora.

El consum supera la capacitat de recuperació dels pous

Surt més aigua de la que entra als pous. L’absència de pluges importants en els darrers mesos està propiciant aquesta problemàtica i és que, des de principis d’any, les pluges només han acumulat un total de 187 litres per metre quadrat, molt per sota de la mitjana anual. L’absència de precipitació està acabant amb els recursos dels aqüífers dels que es nodreix la població. Per exemple, un dels principals pous, el de Sant Miquel, està ja només al 20%.

Menys de 200 litres en 10 mesos
Després d’un hivern i primavera molt secs, durant l’estiu l’estació meteorològica del Meteocat ha registrat poc més de 80 litres per metre quadrat. Aquest setembre n’han estat 25.

Davant d’això, el regidor de Serveis Municipals, Xavier Rosell, ha exposat la possibilitat d’aplicar restriccions d’aigua puntuals de cara a la setmana vinent, principalment, per comprovar la capacitat de recuperació dels pous. Abans d’això, el govern ja ha començat a aplicar altres mesures, com per exemple deixar de regar les zones enjardinades. Alhora, també s’ha demanat a la ciutadania que hi contribueixi.

Tancar les aixetes quan no les utilitzem, fer servir la dutxa en lloc de la banyera o bé reduir el regadiu de les zones enjardinades són algunes de les mesures que l’Ajuntament ha recordat a la ciutadania per fer un ús racional de l’aigua. A l’espera de pluges, el govern activa polítiques de contenció i adverteix que acumular aigua innecessàriament pot agreujar el problema en comptes de solucionar-lo.

La interconnexió dels dipòsits ha evitat molts talls d’aigua

Panell de control dels dipòsits de l’Espluga (Foto: Gerard Bosch)

Anys enrere els veïns del municipi estaven més habituats a patir talls d’aigua durant els mesos d’estiu, però la interconnexió dels dipòsits enllestida en el darrer mandat va donar més marge de maniobra per evitar les restriccions. En aquest sentit, Xavier Rosell ha valorat aquesta aportació de l’anterior govern, però creu que ja no és suficient. En efecte, els episodis de sequera prolongats posen al límit aquesta infraestructura i en els pròxims anys la tendència serà aquesta. Per això, l’Espluga busca solucions de futur: l’arribada de l’aigua de l’Ebre i la finalització del pou del Fartet.

Com es va aprovar en l’anterior mandat, la connexió amb el Consorci d’Aigües de Tarragona avança i segueixen ara les expropiacions de terrenys entre Montblanc i l’Espluga per on ha de passar la canonada. Així, l’aigua de l’Ebre arribarà a l’Espluga però només la utilitzarà de forma ordinària la indústria.