Una cinquantena de persones van pujar aquest dimarts 1 d’octubre a Sant Joan en el segon aniversari del referèndum. L’objectiu de la caminada era il·luminar l’ermita coma símbol de llibertat i en record dels presos i exiliats polítics.

La plaça 1 d’octubre de Montblanc va ser el punt de sortida de la caminada. Els participants van recórrer tot el camí fins arribar a l’ermita de Sant Joan que ahir es va il·luminar, de manera excepcional, per reivindicar l’1 d’octubre i per demanar la llibertat dels presos i exiliats. Maria Vendrell, de l’ANC Conca, recordava que «l’objectiu de pujar a Sant Joan ha estat recordar la gran victòria de fa dos anys a Montblanc i la Conca i també per reivindicar que dos anys després encara hi ha presos i exiliats i molta repressió». Destacava també que «enmig de la foscor que puguem creure, l’1 d’octubre va ser llum, per això hem volgut il·luminar Sant Joan».

ÀUDIO: Maria Vendrell, de l’ANC Conca, recordava l’objectiu

Un cop il·luminada l’ermita, membres de l’ANC van llegir una carta de Carme Forcadell dirigida a tots els catalans i catalanes, i van acabar cantants els segadors. Ja de nit, els participants van sopar a Sant Joan i amb frontals van tornar cap a Montblanc.

La Conca recorda l’1 d’octubre
La instal·lació d’una placa a l’Escola Martí Poch ha marcat la commemoració del segon aniversari de l’1 d’octubre a l’Espluga. Un centenar de persones han recordat el referèndum d’ara fa dos anys recol·locant una placa que ara fa un any van arrencar, tot reclamant ara que es faci efectiva la república catalana.

L’acte ha començat a les 8 del vespre amb parlaments per part del coordinador de l’ANC Conca, Jordi Saumell, en què ha animat a tothom a mobilitzar-se per la sentència, també ha parlat l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal, i tres membres del CDR de l’Espluga l’han descobert la placa ubicada a l’exterior de l’escola que l’1 d’octubre del 2017 va acollir les votacions. A proposta de l’ANC de l’Espluga, la placa recorda la data del referèndum i incorpora el lema “Aquí vam votar, aquí vam guanyar”.

També s’han fet actes per recordar els fets de l’1 d’octubre a Sarral, Pira i Barberà de la Conca.

Acte commemoratiu de l’1 d’octubre (Imatge: Eva Bonet)