Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, ha tancat la dissetena edició amb un balanç molt satisfactori que referma la tendència positiva dels darrers anys, només trencat fa dos anys pels fets de l’1 d’octubre de 2017. Les vendes han augmentat i la xifra total de 32.700€ millora els 31.326€ de l’any passat.

És la cinquena vegada que el festival supera els 30.000€. Abans de l’esclat de la crisi econòmica s’havia assolit els anys 2007, 2008 i 2009. La d’enguany es converteix en la segona millor xifra dels disset anys de trajectòria. Com és lògic, les vendes s’han repartit de forma desigual entre els ceramistes que venien de Catalunya, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Holanda i Suïssa, territori convidat en aquesta edició. Segons l’opinió dels ceramistes el públic evoluciona però no té els hàbits de compra dels mercats europeus, encara costa vendre peça gran i les vendes es concentren molt en peça petita.

Durant el cap de setmana ha tornat a posar-se de manifest que Terrània és un punt de trobada imprescindible per als aficionats a la ceràmica artística. El nivell de l’obra exposada ha estat molt valorat pels assistents al festival i les activitats paral·leles (exposicions, demostracions i tallers) han tornat a acostar el públic al món de la ceràmica.

La directora general de Comerç i del Consorci de Comerç Artesania i Moda, Muntsa Vilalta fou l’encarregada d’inaugurar la dissetena edició de Terrània. Acompanyada de diverses autoritats i representants del món de la ceràmica va visitar les vuit exposicions que es pogueren veure al llarg del cap de setmana, i saludaren personalment els ceramistes participants.

Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc (Imatge: Cedida)

Gran èxit de públic a les exposicions, tallers i demostracions

El públic assistent ha agraït molt la varietat de propostes i les exposicions ha estat molt concorregudes i valorades per la seva qualitat. Algunes ja no es podran visitar més: Evidències ceràmiques, alumnes de l’Escola d’Art Ondara de Tàrrega, a l’Oficina de Turisme; BLAUS, alumnes de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa a l’antic hospital de Santa Magdalena; Binomi ArbreHome de Joan Panisello, exposició central del festival a la sala Sant Miquel; Col·lecció de càntirs al claustre de Sant Francesc; L’humà, injust destructor de Roser Oter a la sala de les Corts Catalanes de Sant Francesc. En canvi, n’hi ha tres que encara es podran visitar durant unes setmanes: Terrej-Art de Mercè Pla a la Galeria Natàlia Ferré; Eco de Dameon Lynn, al Museu Frederic Marès; i De Jingdezhen a Senan de Núria Albà i Lluís Soler a la galeria el Be Negre.

L’espai del pati del claustre de Sant Francesc ha tornat a esdevenir el centre de l’activitat dels tallers i les demostracions. Van començar el divendres amb els tallers per a les escoles de la vila coordinats per l’Escola d’Art de Valls de la Diputació de Tarragona. Dissabte i diumenge van tenir gran afluència els tallers ja clàssics i molt esperats de rakú i microrakú amb microones amb Montse Llanas i la nova activitat estrenada enguany, el taller de ceràmica a 4 mans amb Tastets de Fang, inclòs dins el calendari d’activitats en família a Montblanc que va lligat al projecte TurisTIC en família finançat pel fons FEDER. També era una novetat el taller de segells precolombins amb la ceramista argentina Carolina Segre.

Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc (Imatge: Cedida)

Van atraure moltes mirades les demostracions de torn de Sergi Pahissa amb el suport de Subministres Anper, el modelat d’un relleu de Sant Jordi a càrrec de Rebeca Muñoz, i la creació d’instruments ceràmics d’Hernán Vargas qui oferí l’actuació Suena Barro el dissabte al vespre.

El diumenge es va donar a conèixer la ceramista guanyadora del premi a la millor unitat artística presentada. Els ceramistes participants foren els encarregats de votar. El primer premi fou per a Margot Thyssen, de Bèlgica; segon va ser Alain Fichot, de França; i tercera Sandra Häuptli, de Suïssa. El primer premi comporta l’adquisició per part de l’Ajuntament de Montblanc d’una obra valorada en 500€ que passa a engrossir el fons municipal, el segon i el tercer premis van ser eines de treball per a ceramistes gentilesa de Subministres Anper, col·laborador del festival.

Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc (Imatge: Cedida)

Com sempre, l’opinió dels ceramistes participants ha resultat molt important. Han valorat l’experiència com a satisfactòria i han ressaltat la qualitat de la ceràmica exhibida. Destaquen positivament el paper de l’organització: els contactes previs al festival, les atencions rebudes durant la seva estada a Montblanc, i l’espai únic de Sant Francesc. Els professionals han tornat a insistir que la qualitat de Terrània està a l’alçada dels festivals que es fan arreu d’Europa, per la qual cosa la projecció de Montblanc a nivell europeu s’associa a una imatge de qualitat i cura pels detalls.

Com cada any, un cop acabat el festival, els organitzadors (Ajuntament de Montblanc i ceramistes de la comarca) ja iniciaran els treballs de millora de cara a la propera edició que serà la divuitena. I com passa cada tardor en aquestes dates, l’antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir Clickània, el festival de Playmobil, els dies 12, 13, 19 i 20 d’octubre.