Maties Palau Ferré, «el pintor que cremava els seus quadres», va crear amb el seu pinzell coloristes paisatges, enigmàtiques dones de grans ulls ametllats i refrescants bodegons. Per sort, no tota la seva obra es va convertir en cendres: molts dels seus olis, tintes, ceres i escultures són avui en col·leccions particulars. Una d’aquestes es podrà veure per primer cop a la 6a Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum. La seva presentació pública en aquest context no és casual: l’obra en qüestió té una relació clara amb el vidre.

Es tracta d’un oli de grans dimensions on hi apareixen ampolles i gerros de vidre de diferents colors, tots ells envoltats de fruites i d’una gegantina flor, elements característics en l’obra de Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000). L’obra es podrà veure el dissabte 5 d’octubre, tot el dia, a la nova casa taller del Museu i Forn del Vidre, inaugurada fa unes setmanes pel president de la Generalitat, Quim Torra. Aquesta exposició d’un sol dia en el marc de Vitrum és fruit d’una col·laboració entre l’organització de la festa (Associació Vitrum i Ajuntament de Vimbodí i Poblet) i la família del pintor. A més de mostrar aquesta obra, la casa taller acollirà, a la tarda, un acte públic a l’entorn del quadre i del pintor, amb la col·laboració de l’escriptor i historiador riudomenc Eugeni Perea Simon, qui ha elaborat una creació literària per a l’ocasió, i la presència dels besnebots de l’artista.

Si bé es tracta d’una mostra de curta durada, representa una oportunitat única per gaudir d’una obra mai exposada, propietat d’un particular. Segons el besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, «exposicions com les de Vitrum, a les portes del centenari de Palau Ferré, refermen el vincle que el pintor tenia amb la tradició artesana de Conca de Barberà, que considerava el seu paradís».

La festa del vidre català

Coorganitzada per l’Associació Vitrum i l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, amb la col·laboració de particulars, entitats i empreses, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet forma part del catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya. Se celebrarà el 5 i 6 d’octubre pels carrers i places de la vila de Vimbodí, amb un programa de caire eminentment familiar que es donarà a conèixer pròximament i que també es podrà consultar a la web www.museudelvidre.cat. A més del tradicional mercat d’artesania, Vitrum comptarà amb actes de caire lúdic adreçats a tota la família, exhibicions en directe de diferents tècniques relacionades amb aquesta activitat artesanal, a càrrec de vidriers procedents d’arreu de l’Estat, exposicions, tallers i concursos. Tampoc no hi faltaran espectacles relacionats, d’una manera o d’una altra, amb el vidre i tot el que l’envolta. Enguany, la peça protagonista no és una, sinó moltes: els animalets decoratius (peixos, cargols, gatets, ratetes…) que els antics vidriers realitzaven durant les estones de descans, o per aprofitar vidre sobrant dels forns.

Vitrum pretén recuperar l’esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet.