La Generalitat de Catalunya ha concedit l’autorització ambiental a l’empresa ramadera RAMSEGO SL per engrandir la capacitat productiva de la granja que té instal·lada a Vimbodí des del 2007. L’empresa podrà passar dels 3.976 porcs que ara tenia permesos fins als 6.076 gràcies a la construcció d’una nova nau. La Generalitat va publicar l’aprovació el passat 18 de juliol al Diari Oficial, però ha estat objecte de debats aquests dies arran d’una campanya en contra d’aquest projecte difosa a través de les xarxes socials.

L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, a través d’un comunicat, ha volgut aclarir els rumors sobre la possible arribada d’una nova macrogranja de porcs en l’entorn del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, però explica que l’empresa RAMSEGO que ja opera al municipi ha superat els informes ambientals pertintents i compta amb el permís de la Generalitat per ampliar la capacitat productiva. En el mateix text, des del govern municipal insisteixen que aquesta autorització queda fora del seu àmbit competencial.

La polèmica ha sorgit a través de les xarxes socials, on ha aparegut una campanya de recollida de firmes a través de la plataforma Change.org que afirmava que s’havia aprovat l’arribada d’una granja de grans dimensions amb capacitat per a 6.000 porcs. L’alcalde del municipi, Joan Canela, ha assegurat a l’EFMR.cat que les afirmacions no són del tot certes.

A inicis del 2018 l’empresa RAMSEGO S.L. va tramitar a la Generalitat una ampliació de la seva explotació i fa uns mesos compta amb la modificació de l’autorització ambiental amb declaració d’impacte ambiental per tal d’incrementar la capacitat ramadera. El projecte preveu la construcció d’una nova nau amb una superfície de 1.663,00 m2 i una capacitat de 2.100 porcs, i una bassa d’emmagatzematge de purins, amb una capacitat de 600 m3.

L’Ajuntament recorda que l’empresa, des del 2007, sempre ha complert totes les mesures necessàries establertes, també amb la biodiversitat de l’entorn. Amb tot, des del mateix Ajuntament remarquen que treballen per controlar qualsevol activitat ramadera que sobrepassi els límits permesos.

La campanya a Change.org ha recollit 400 firmes i adverteix dels greuges ambientals de la implantació de la granja.