Montblanc es prepara per rebre els amants de la ceràmica a la dissetena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica, que omplirà l’antiga església de Sant Francesc d’artistes, obres i tallers.

Del 27 al 29 de setembre, Terrània omplirà Montblanc de ceràmica amb 37 artistes vinguts d’arreu d’Europa. Aquesta serà, de fet, una de les edicions més internacional. Hi ha 14 ceramistes de Catalunya, 7 de Suïssa, 1 de Finlàndia, 10 de França, 1 de Bèlgica, 1 dels Països Baixos i 3 de l’Espanya. Suïssa, de fet, és el país convidat d’enguany, amb una exposició pròpia al claustre de Sant Francesc. A banda de l’exposició i venda de peces singulars a l’església de Sant Francesc, els visitants podran gaudir d’un ventall de propostes excepcionals i d’un ampli nombre d’exposicions paral·leles.

Les demostracions dels ceramistes participants al festival i els tallers tornaran a captar l’atenció dels visitants, en aquest cas al claustre de Sant Francesc. Tornarà el Joc de barrets, una activitat amb un format similar a una cursa de relleus en la que els ceramistes aniran elaborant entre tots peces que s’improvisaran sobre la marxa. Es farà espectacle a partir de la creació artística amb les aportacions personals de cadascun d’ells.

Una de les novetats d’enguany serà la realització d’un relleu de Sant Jordi que anirà a càrrec de l’escultora de Belltall Rebeca Muñoz i que es podrà veure els migdies de dissabte i diumenge.
També es farà per primera vegada una demostració de creació d’instruments ceràmics. Anirà a càrrec del ceramista argentí Hernán Vargas qui amenitzarà el vespre de dissabte amb l’espectacle central de Terrània 2019 Suena Barro. És podrà escoltar el concert que es realitzarà amb una orquestra integrada pels instruments ceràmics creats pel ceramista que a la vegada és qui interpreta les peces musicals. Serà el final pràctic a la demostració de confecció d’instruments que haurà fet durant el dia.

Els visitants poden involucrar-se plenament a partir de tocar el fang, crear peces, pintar-les i posar-les al forn. I, a més, poden endur-se-les. Van començar sent només per a infants i actualment tot tipus de públic hi participa. Per això hi tornarà a haver diversos tallers, com sempre, amb preus populars: infants entre 7 i 13 anys 2,00€ i adults 3,00€.

Una de les novetats d’aquest 2019 és el Taller de ceràmica a 4 mans. S’inclou dins el calendari d’activitats en família a Montblanc que va lligat al projecte TurisTIC en família finançat pel fons FEDER. La proposta consisteix en treballar a quatre mans, un adult i un infant, i realitzar un càntir ceràmic utilitzant el torn i modelant. La coordinació de l’activitat va a càrrec de Tastets de Fang.

El festival també inclou diverses exposicions que es poden veure al mateix recinte, i també a la sala Sant Miquel, a l’antic hospital de Santa Magdalena, el CIAR, a la galeria d’art Natàlia Ferré i a l’Oficina de Turisme.