La setmana passada va començar la temporada de caça regular a l’Espluga, que amb variacions en funció de l’espècie, durarà fins als mesos de febrer o març. Un any més ho ha fet amb especial preocupació a la Societat de Caçadors de l’Espluga que veu com la seva base social està disminuint.

En 25 anys, la Societat de Caçadors de l’Espluga ha perdut més de 130 socis. Actualment, té afiliades 100 persones, de les quals només 7 són menors de 25 anys. Un fet que es tradueix en la falta de relleu generacional. “El principal problema que tenim com a societat a tot el territori és la disminució de caçadors perquè hi ha molt poc relleu generacional i la població de caçadors està molt envellida”, expressa el president de l’entitat, Josep M. Isern.

La temporada de caça major tot just acaba de començar. Aquesta inclou des del cabirol fins a la daina o el mufló, però la categoria en què les administracions demanen que s’intensifiqui l’activitat és la cacera del senglar, la més popular a la Conca de Barberà i en la qual es dediquen principalment les batudes.

Cacera de la llebre (Imatge: Cedida)

Professionalització del sector enfront de la davallada de llicències

A més a més, afegeix que “és un problema per la societat, si no hi ha caçadors per caçar senglars, els senglars s’hauran de regular d’alguna manera o altra, i si s’han de pagar als Agents Rurals, això són diners públics”. A més, els caçadors consideren que la vacuna anticonceptiva que s’està començant a aplicar als senglars no és efectiva i té un cost elevat.

Coincidint amb l’inici de la temporada de caça, el president de la Societat de Caçadors, en una entrevista a l’EFMR.cat, ha demanat comprensió als usuaris del bosc perquè respectin la seva activitat, mentre que, assegura, que ells són els primers a preservar la biodiversitat. En aquest sentit, recorda que fa 12 anys que l’associació cuida la biodiversitat del terme municipal instal·lant prefabricats de formigó amb aigua. Aquest any han fet el manteniment de les boies que moltes vegades queden malmeses pels animals.

La Societat de Caçadors de l’Espluga amb dos porcs senglars (Imatge: Cedida)

Accidents de trànsit i danys a l’agricultura

La Societat té comptabilitzats entre 4 i 5 accidents de trànsit amb sinistre total del vehicle per topades amb porcs senglars en només un any a la Conca de Barberà. Els accidents de trànsit són un dels problemes derivats de la superpoblació de senglars, també com a resultat de la baixa activitat dels caçadors. Josep M. Isern explica que “les administracions no ajuden gens, molt poc” i que és gràcies a les aportacions dels socis que subsisteixen les societats de caçadors.

A Catalunya es cacen uns 40.000 senglars a l’any, segons l’entitat espluguina. “Imagina’t que es reproduïssin. Des del punt de vista ecològic i pressió del medi és insostenible”, afirma Isern per justificar que la societat no es pot quedar sense caçadors.

Tot i les preocupacions que tenen les societats de caçadors, enguany la temporada de caça del conill serà “molt bona”, explica Isern, perquè considera que no s’havien vist mai densitats tan altes de conills. També qualifica de “molt profitosa” la cacera del cabirol, ja que s’han caçat 11 mascles. Pel que fa al porc senglar, la densitat del mamífer no és tan alta com en altres zones de Catalunya que s’ha disparat però es preveu igualment una bona cacera. El president de la Societat de Caçadors calcula que, normalment, es cacen entre uns 40 i 50 senglars per temporada.

ENTREVISTA A JOSEP M. ISERN PRESIDENT DE LA SOCIETAT DE CAÇADORS

Josep M. Iserns als estudis de l’EFMR.cat (Imatge: Pep Morató)