El magatzem d’una casa particular de Solivella s’ha convertit, després de 10 anys, en tot un referent de la demarcació com a museu de càntirs. Rosa Iglesias, amb l’ajut del seu marit en Pep, va decidir el 2009 mostrar la seva col·lecció particular de més de 900 càntirs que, actualment, ja ha arribat als 2.000 càntirs reunits de tot el món.

El Racó del Càntir de Solivella és una de les col·leccions de càntirs més apreciades del país al costat del Museu del Càntir d’Argentona. S’hi poden trobar càntirs antics i moderns, també n’hi ha d’insòlits amb tota mena de formes i utilitats, com ara el càntir de toll, de pa o de nevera.

Exposició dels càntirs (Imatge: Pep Morató)

Una vida dedicada als càntirs

Quan només tenia sis anys, el 1958, la Rosa Iglesias va adquirir el seu primer càntir en una visita amb la seva família a la Santíssima Trinitat de l’Espluga. Des d’aleshores, ja de ben petita, Iglesias es va enamorar de la terrissa i els càntirs convertint-se en la seva passió. D’allà on ha anat n’ha marxat amb un càntir sota el braç. “Això s’ha fet molt a poc a poc, i si mil càntirs són meus, els altres han estat donacions”, afirma la veïna de Solivella que, en una entrevista a l’EFMR.cat, vol donar les gràcies a tota la gent que hi ha col·laborat.

ÀUDIO: Iglesias esmenta que els càntirs han vingut d’arreu gràcies a la gent

Quan la Rosa anava a l’escola en totes les excursions sempre comprava un càntir de record en comptes d’una postal. De més gran, en tots els viatges que ha fet a diversos països també n’aconseguia.

ÀUDIO: Rosa Iglesias explica els inicis de la seva passió

Rosa Iglesias envoltada dels seus càntirs a Solivella (Imatge: Pep Morató)

Des dels càntirs més antics fins als més moderns

De fet, el més antic que conserva data de l’any 1885, una autèntica relíquia. Després el que més amor té és el seu primer càntir que va comprar el 1958. No n’hi ha cap d’igual perquè, a més, el que també varia és el material amb el qual estan fets, tant si són artesanals com si no. N’hi ha de fets d’espart, de fusta, de guix i fins i tot de plàstic, però diu que es queda amb els de terrissa.

Des de la “cantareta” en què els avantpassats portaven l’aigua fresca, passant per càntirs amb desenes de sortidors o el càntir de l’euro. N’hi ha molts i molts d’especials segons la Rosa. “Tots tenen una història al darrere, això és el més bonic” explicava la col·leccionista. En la seva col·lecció té el càntir més petit de món.

ÀUDIO: La col·leccionista explica que els càntirs són un homenatge a les dones

La Rossita del Colometes també comenta que el càntir ha fet marca a Solivella. A més a més, ella també ha vetllat pel municipi elaborant uns càntirs amb la forma dels capgrossos de la població que amb l’ajuda de donacions de molts veïns va poder fer possible.

El Racó del Càntir de Solivella (Imatge: Pep Morató)

11.000 persones han passat pel Racó del Càntir

El Racó del Càntir de Solivella va començar el 2009 després que la Rosa i el Pep (el seu marit) decidissin començar aquest nou museu en el magatzem de casa seva. L’entrada és gratuïta i es troba al Carrer de Lloraç de Solivella, qui vulgui també pot trucar al telèfon 977 89 22 70 per concretar l’hora de la visita.

Durant aquests 10 anys per la col·lecció hi han passat 11.000 persones, des de grups escolars, gent gran, autoritats, veïns de la Conca, associacions, entre d’altres. Tot i això, la Rosa espera que hi vingui més gent i anima a les institucions com l’Ajuntament de Solivella i el Consell Comarcal a treballar més en la promoció de les coses locals, acaba dient “La Conca té coses molt boniques que a vegades es desconeixen”. A més a més, l’entrevista va acabar amb què Rosa Iglesias va explicar que “he tingut molta satisfacció, ja que la gent que ha vingut molts han vingut altra vegada i m’han regalat un càntir”.

ÀUDIO: La veïna de Solivella creu que s’ha de donar més importància en allò que tenim a prop de casa

Porta del Racó del Càntir a Solivella (Imatge: Pep Morató)

ENTREVISTA DE PEP MORATÓ A ROSA IGLESIAS PELS 10 ANYS DEL RACÓ DEL CÀNTIR