La campanya forestal 2019 a la Conca de Barberà ha finalitzat amb un balanç d’un total de 6 incendis forestals, una xifra que se situa per sota de la mitjana dels últims setze anys, tot i l’elevat risc d’incendi que hi ha hagut durant l’estiu. De fet, s’han registrat diversos episodis de perill molt alt d’incendi i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha hagut d’activar més d’un cop el nivell 3 del Pla Alfa. 

En concret, la superfície afectada pel foc entre el 15 de juny i el 15 de setembre és d’un total de 3,94 hectàrees, de les quals el 80% correspon a l’incendi forestal del 12 d’agost a Passanant i Belltall, que va afectar 3,18 hectàrees.

Només 3,94 hectàrees cremades

Incendi a la Guàrdia (Imatge: Pep Morató)

Des dels Agents Rurals reconeixen el bon balanç malgrat haver viscut un dels pitjors estius pel que fa al risc d’incendis per la manca de pluges i els episodis continuats de forta calor, de vent i humitats relatives molt baixes. El cap regional a Tarragona, Cándido Rincón, ha recordat en declaracions a TAC12 que s’ha hagut d’activar el nivell 3 del Pla Alfa en tres ocasions.

Rincón atribueix el baix nombre d’incendis a la conscienciació ciutadana i les tasques de prevenció i vigilància que s’han intensificat durant tot l’any.

ÀUDIO: El cap regional dels Agents Rurals a Tarragona fa balanç de l’estiu

Pluviometria sobre mitjana (DARP)

La campanya forestal a Catalunya, per sota de la mitjana dels últims 15 anys

La campanya forestal 2019 a Catalunya ha finalitzat amb un balanç d’un total de 212 incendis forestals. En concret, la superfície afectada pel foc és d’un total de 5.363,94 hectàrees, de les quals el 90% correspon a l’incendi forestal declarat el 26 de juny a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre), que va afectar 5.016,94 hectàrees. El segon incendi més important de la campanya forestal va ser el declarat el 24 de juliol a Capellades (Anoia), que va cremar 56,10 hectàrees.

Bon balanç, però la situació no és optimista

El cap regional dels Agents Rurals adverteix que no hem de caure en l’optimisme llegint el balanç d’enguany perquè la situació dels boscos del Camp de Tarragona continua sent perillosa. “Lamentablement estem en una zona en què tenim els boscos molt bruts i podem tenir incendis de grans dimensions”, expressa Cándido Rincón.

ÀUDIO: Rincón parla del risc d’incendis al territori