El Ple del Consell Comarcal de la Conca va aprovar aquest dilluns per unanimitat el nou contracte amb l’empresa encarregada de portar a terme la recollida i el tractament de les escombraries a tota la comarca. Fet que es tradueix en què el Consell aprofita per fer canvis en implantar l’any 2020 un nou sistema de recollida selectiva a tota la comarca.

El nou contracte, per un valor d’1.600.538,40 € i amb una vigència de sis anys i dos més prorrogables, preveu la implementació de la recollida selectiva porta a porta a un total de set municipis de la comarca (Els que tenen un major nombre d’habitants), com ja va avançar l’EFMR. Mentre que als altres quinze municipis de la Conca es preveu canviar els contenidors per uns de tancats i dotar amb targetes de control els de rebuig i d’orgànica.

Tot plegat, el Consell Comarcal vol optimitzar al màxim la recollida de residus i arribar al 70% en recollida selectiva. Un topall que veuen accessible després de superar amb “èxit” la prova pilot del porta a porta a Montblanc i dels contenidors amb tancament a Rocafort de Queralt assolint entre un 70 i 80% de recollida selectiva.

La Conca capdavantera amb el projecte

El president del Consell Comarcal, Magí Trullols, en una roda de premsa per presentar el projecte als mitjans de comunicació ha explicat que “la Conca es converteix en capdavantera del nostre país en la implementació d’aquest sistema d’excel·lència avui en dia en el tractament de residus urbans”.

ÀUDIO: Magí Trullols, president del Consell Comarcal, parla dels objectius d’aquesta nova implantació.

Els responsables de l’ens supracomarcal s’han marcat l’objectiu d’arribar al 65% el 2030, tal com exigeix la Unió Europea. El canvi també es deu als increments anuals del cànon que es paga a la Generalitat que han passat de 19,10 euros la tona del 2015 als 47,10 euros el 2020.

Contenidors “intel·ligents” de Rocafort de Queralt (Foto: Gerard Bosch)

Implamantació dels sistemes durant els primers mesos del 2020

Els municipis més poblats com Montblanc, l’Espluga de Francolí, Barberà de la Conca, Sarral, Santa Coloma de Queralt, Vimbodí i Poblet i Vilaverd tindran un sistema de recollida d’escombraries porta a porta, mentre que en la quinzena de municipis restants s’instal·laran contenidors tancats amb targeta d’obertura.

El conseller comarcal de medi ambient, Josep Amill, ha estat curos a l’hora de posar data d’implantació a tots els municipis, ja que afegeix que “serà progressivament“. També explica que primer s’ha d’anar als pobles i conscienciar la gent, s’ha d’explicar com s’ha de fer, s’han de donar els cubells, entre d’altres.

ÀUDIO: El conseller comarcal de Medi Ambient parla que esperen tenir-ho implementat amb tres mesos

A Montblanc la implantació del sistema de recollida porta a porta podria anar més de pressa després que ja s’està duent a terme a dins del nucli emmurallat com a prova pilot. El regidor de Medi Ambient de Montblanc, Santi Porta, comentava que primer han d’estudiar com fer-ho en blocs de pisos com Les Arcades.

Els nous contenidors s’obren amb una targeta electrònica (Foto: Josep Ardila)

Proves pilots a Montblanc i Barberà de la Conca

Per arribar fins aquí, prèviament s’han fet proves pilot a Rocafort de Queralt i a Montblanc des del juny i des de l’octubre, respectivament. Els dos municipis valoren molt positivament els resultats obtinguts.

En el cas de Montblanc amb el porta a porta, s’ha passat del 50% a prop del 80% pel que fa a la recollida orgànica. Aquest sistema, també ha servit “per netejar espais del casc antic de contenidors, és una recollida molt còmoda i molt neta”, comentava el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montblanc, Santi Porta.

ÀUDIO: Santi Porta, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montblanc, explicava els resultats.

A Rocafort de Queralt amb els contenidors tancats s’ha arribat en algun moment al 84% de recollida selectiva, una xifra molt important, ja que abans de la seva implantació se situava en el 65%. L’alcalde del municipi, Marc Roca, feia èmfasis de què “ara el repte hauria d’estar a reduir la producció d’aquests residus”.

ÀUDIO: Marc Roca, alcalde de Rocafort de Queralt, explicava els resultats

Prova pilot de Rocafort de Queralt (Foto: Gerard Bosch)

Millores del nou contracte amb la recollida i el tractament de les escombraries

L’empresa que ha guanyat el concurs ha estat una Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Urbaser SA i Corporación CLD Servicios Urbanos de Tratamientos de Residus SL.

La contractació de la nova empresa suposarà també estrenar vuit nous camions, de diferents tipologies, la majoria dels quals seran elèctrics o amb gas. La implantació del nou sistema es farà, de manera progressiva, durant els primers mesos del 2020.

Josep Amill assegurava que “esperem poder-ho anar implantant de manera progressiva durant els primers mesos de l’any, no ho podem fer de cop a tots els municipis”. També afegeix que aquests nous camions seran més silenciosos i d’una mida més petita per tal que siguin més còmodes pel porta a porta.

El nou servei incorpora diverses millores com la implantació del servei de proximitat al ciutadà amb una deixalleria mòbil, un servei de porta a porta de voluminosos i de poda durant la temporada, un agent que assessorarà i resoldrà dubtes i incidències, l’establiment d’un sistema de gestió de la informació “transparent, precís i mesurable”, i una aplicació per fer consultes sobre freqüències de recollida, resultats de producció de cada municipi o bé per realitzar sol·licituds i/o incidències, entre altres.

ÀUDIO: Josep Amill, conseller comarcal de Medi Ambient, explica els nous serveis del contracte

Val a dir que, en aquesta matèria, també es preveu la construcció a curt termini d’una planta de triatge de les escombraries no reciclades al Centre Comarcal de Tractament de Residus situat a l’Espluga de Francolí que serà finançada íntegrament per la Generalitat amb un cost superior als tres milions d’euros.