El Festival Essències 2019 ja ha finalitzat i el balanç és molt positiu, amb un augment significatiu dels assistents aplegant, entre les dues nits del festival, uns 3.000 assistents. Amb aquest recolzament per part del públic, el projecte es consolida i afronta amb garanties la seva propera edició.

L’actual format de l’esdeveniment, que proposa un cap de setmana a Montblanc maridant bona música, gastronomia amb producte local, un encisador emplaçament a peu de la muralla i preus assequibles, funciona.   

El públic, que comprenia totes les franjes d’edat, va omplir ràpidament  el recinte per gaudir de l’experiència que proposa Essències en les seves dues intenses vetllades. Divendres, descobrint la simpatia i màgia de The Sey Sisters, ovacionant el virtuosisme de Carles Benavent i l’art i el saleru de Tomasito, i els entesos del jazz van gaudir de valent amb les actuacions de Gorka Benítez i Perico Sambeat.

Dissabte l’assistència va ser més gradual, però la magnètica actuació de Namina va ser l’aperitiu perfecte per per donar lloc a l’espectacle Intocables de Gerard Quintana, qui – ja amb l’espai ple a vesar- va oferir un directe tan potent com reivindicatiu. El llistó va quedar tan amunt que només dos noms de la talla de Quimi Portet i Xarim Aresté i els seus respectius directes podien afrontar el repte de rellevar-lo i sortir-ne per la porta gran. Un immillorable tancament de l’Es sències 2019.

Panoràmica del Festival (Imatge: Cedida)

Valoració més qualitativa que no pas quantitativa

Val a dir que l’Essències no juga a cap competició pel que fa les xifres, però si cal destacar aspectes qualitatius interessants, com que el 85% de la venda anticipada han estat abonaments, cosa que indica que la proposta del festival interessa com a experiència integral, i no pas necessàriament a partir de la programació d’una nit o estil determinat.

ÀUDIO: Pere Manresa, director del Festival, valorava molt positivament aquesta edició

També és remarcable que bona part de públic no era de la capital de la Conca de Barberà. El públic de la vila és molt fidel a la cita, però s’ha de celebrar que l’Essències poc a poc es vagi confirmant com un esdeveniment cultural que atreu al públic potencial de la contrada.

ÀUDIO: El director, en declaracions a l’EFMR, explica qu eno es tanquen amb el tipus d emúsica

El festival podria tornar a Sant Francesc l’any vinent

L’equip organitzatiu del projecte, satisfet per la feina i encoratjat per l’èxit de la convocatòria, ja està pensant en la 5a edició i les millores a implementar. Encara és d’hora per desvetllar res, però potser suposarà alguns canvis significatius, tot i mantenir -evidentment-, el seu format i essència. En aquest sentit, el suport de l’Ajuntament de Montblanc i les institucions locals resulta fonamental, i sens dubte són els millors companys de viatge per imaginar una nova i millor edició del Festival Essències.

ÀUDIO: Maresa parla sobre tornar a Sant Francesc l’any vinent