El proper dijous 5 de setembre a les 7 de la tarda tindrà lloc a Tortosa la inauguració de l’exposició «Terrània, 17 anys de ceràmica a Montblanc», una mostra del fons ceràmic que l’Ajuntament de Montblanc ha anat adquirint al llarg de la trajectòria del festival.

El lloc escollit és l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona ubicada a la plaça de Sant Joan del centre històric de la capital de les Terres de l’Ebre. Es podrà visitar fins el 28 de setembre, de dilluns a divendres de 10h a 20h i els dissabtes de 18h a 20h30.

Les peces que configuren l’exposició s’han anat adquirint cada any per part de l’organització de Terrània. Corresponen al ceramistes que han realitzat l’exposició central del Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc i als ceramistes que han guanyat el concurs a la millor obra exposada en l’espai de venda. En aquest darrer cas, la tria la fan els propis ceramistes participants.

És el quarta vegada que es realitza aquesta exposició retrospectiva. La primera fou a Montblanc, l’any 2012 en ocasió del 10è aniversari del festival. El 2014 sortí a Barcelona, a la seu de l’Associació de Ceramistes de Catalunya. I el 2017, en el 15è aniversari de Terrània, es va fer a Tarragona, al Palau de la Diputació.

Com és lògic, l’exposició mai és igual perquè any rere any s’hi afegeixen noves peces. La primera és de 2003, una peça de gres del ceramista britànic d’origen brasiler Marcio Mattos que protagonitzà el cartell de la primera edició del festival. La darrera, una peça de porcellana de l’holandès Willy van Bussel, guanyador del concurs el 2018. S’hi podran veure peces de 26 ceramistes d’Alemanya, Bèlgica, Catalunya, Espanya, França, Japó, Lituània, els Països Baixos, Polònia, el Regne Unit i Txèquia.

No s’acaba aquí la relació entre Terrània i l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa. El divendres 13 de setembre s’inaugurarà a Montblanc l’exposició BLAUS, una mostra col·lectiva dels alumnes del Taller de ceràmica del curs 2017/18. Es podrà visitar a l’antic hospital de Santa Magdalena els divendres, dissabtes i diumenges de setembre d’11h a 14h i el dissabte i diumenge del festival també a la tarda de 16h a 19h.