Aquesta setmana arrenca de forma oficial la verema al Camp de Tarragona, i aquest any, amb preocupació al sector per la crisi de preus que afecta els productors de raïm que depenen, en gran part de la venda del fruit o del vi a doll als grans elaboradors de la DO Cava, segons avança TAC12.

Un productor mitjà de raïm de la Conca de Barberà destina, per exemple, el 10% de la seva producció de raïm a fer vi propi. La resta, el 90% la ven a la DO Cava, a un dels grans productors del Penedès. El percentatge varia segons el productor, però en la majoria de casos la dependència és màxima. Hi ha excepcions, en cellers on treballen al màxim per la producció pròpia. La majoria de pagesos però, acaben depenent de les cooperatives agrícoles que alhora, venen el vi a doll per fer cava i s’acaben veient afectats indirectament. 

Aquest any, la majoria de propietaris de vinyes han signat la venda del raïm entre 15 i 20 cèntims menys per cada quilo. L’any passat el van vendre a 45 o 50 cèntims per quilo, i enguany ho faran a 30-35. Són els preus que han marcat les grans productores de cava, Freixenet i Codorniu per fer front a un competidor directe, Jaume Serra. Junts absorbeixen 4/5 parts del mercat i actuen ara en base les exigències de rendibilitat dels nous propietaris estrangers de les grans companyies.

Infografia del cas hipotètic d’un productor mitjà a la comarca (Informatiu TAC12)

La venda de les grans empreses productores de cava a grups inversors estrangers ha comportat un canvi de model i una rebaixa del preu de compra del raïm i del vi que posa en una situació complexa els productors del Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà.

Per això, les DO del territori aposten per incrementar la producció de vins i escumosos del territori, per l’autoelaboració i l’impuls dels nous cellers que permeti revaloritzar el producte propi. Actualment la DO Tarragona i DO Conca de Barberà venen entre el 75 i el 80% del seu raïm o vi a doll a la DO Cava. Només una petita part es queda al territori. També un petit percentatge es destina a fer vins de la DO Catalunya, que engloba productors de tot el territori català.