Finalitza una nova edició de la Festa de la verema de la DO Conca de Barberà a l’Espluga de Francolí, que enguany en sumava 49. Les xifres de visitants i degustacions són molt similars a la dels darrers anys.

Des de dijous i fins diumenge, centenars de persones han estat presents en les diferents activitats i han passat pel recinte firal a la plaça Montserrat Canals, en la mostra de vins i caves de la D.O. Conca de Barberà amb degustacions gastronòmiques. Enguany hi ha participat 22 estands, onze cellers i onze establiments gastronòmics, la majoria de l’Espluga, fet que potencia el comerç local i de proximitat.

1.100 copes venudes i 8.000 degustacions de vi, cava i gastronòmiques

La Festa de la Verema de l’Espluga ha tancat les seves portes amb molt bones xifres. Al llarg dels dies de la fira, els organitzadors diuen que s’han venut 1.100 copes i unes 8.000 degustacions, entre copes de vi i cava i degustacions gastronòmiques. L’Ajuntament fa un balanç molt positiu pel que fa al públic assistent, tant al recinte firal, on hi van arribar a haver 800 persones el dissabte al vespre, com a totes les activitats prèvies i paral·leles que s’han organitzat en altres espais.

Inauguració de la Festa de la Verema (Imatge: Eva Bonet)

La simbòlica piada del primer most de la Conca es va fer a càrrec de nens

Per primera vegada els més petits de l’Espluga van ser els encarregats de fer la primera piada que va servir per obrir oficialment la festa de la DO Conca de Barberà. De fet, l’obtenció del most amb el mètode tradicional ha estat representat en aquestes gairebé 50 edicions per Anton Borges i Anton Borges, pare i fill, a més a més, l’any passat ho van fer les pubilles de l’Espluga.

De dijous a diumenge amb més de 13 actes per tots els públics

La Festa de la Verema va arrancar dijous amb un acte previ a la Festa amb el tast sub-25 “Combinats de vi” que es va celebrar al Museu de la Vida Rural amb més d’una vintena de persones. Al divendres en el mateix espai i de la mà del sommelier i formatger Ramon Roset es va fer un maridatge de vins i formatges. La segona jornada va continuar amb el sopar a l’Hostatgeria de Poblet en què es van oferir sis vins i caves de la DO Conca de Barberà per a sis tapes, un acte que cada any creix, i ja és la seva sisena edició sota el títol Brinda‘m Baccus.

La inauguració de la 49a edició va ser el dissabte a les 19 h a la plaça Montserrat canals, espai central de la mostra. La fira va ser inaugurada pel Delegat territorial del govern a Tarragona , Òscar Peris, pel Director General de l’INCAVI, el Salvador Puig, el Director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Tarragona, Àngel Xifre, acompanyat de l’Alcalde Josep M. Vidal,  a més a més, de regidors i el president de la D.O. Conca de Barberà, Bernat Andreu.

Seguidament hi va haver la tradicional piada i l’obtenció del primer most, que enguany destacava pel fet que els protagonistes fossin nens i nenes. També dissabte, al recinte firal hi va haver dues actuacions, d’una banda l’espectacle de la Cia de Roger Canals, i de l’altra l’actuació de Cesk Freixas i Víctor Nin.  

El diumenge al matí es va organitzar la quarta marxa a peu entre vinyes, amb dos recorreguts diferents, un de 13 km i un de 5 km, i dos tasts de vins durant la ruta.

Una altra de les apostes per aquesta edició era la cursa de portadores que comptava amb la col·laboració de l’Associació Juvenil Auvënguen i el Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet, i que va congregar desenes de curiosos a la Plaça Montserrat Canals, per presenciar com 5 parelles es disputaven algun dels premis que constaven de pernils, espatlles, lots de vi i porrons del Museu del Vidre. Seguit de la cursa de portadores, es va disputar la porronada popular que feia competir a participants adults i infantils, per aconseguir un dels premis en joc.

Guanyadors de la Cursa de Portadores (Imatge: Pep Morató)

Els amants del món del vi es van reunir, també, diumenge a la tarda a una sala de l’Hostal del Senglar, per prendre part al concurs amateur de tast per parelles, i que consistia en encertar, a cegues, una sèrie de vins presentats amb anterioritat.

La música i l’espectacle també van tenir un paper rellevant durant el cap de setmana. Diumenge al matí hi va haver l’espectacle infantil per jugar, cantar i ballar anomenat “Amanida de mainada picant”. La 49a edició de la Festa de la Verema va acabar amb el concert de SoMMeliers.

Actuació musical amb SoMMeliers (Imatge: Pep Morató)

Canvi de format pel 50è aniversari

La Festa de la Verema va ser una iniciativa del Casal de l’Espluga, ara fa 49 anys. El 2020 se’n celebrarà la 50a edició i des de l’Ajuntament de l’espluga treballen per canviar el format. La intenció del consistori és aprofitar que la festa està totalment consolidada per poder-hi introduir diverses novetats i crear sinèrgies amb tots els agents implicats en aquesta festa, com el Museu de la Vida Rural i l’Associació Juvenil Auvënguen, entre d’altres. ​

Galeria d’imatges de Pep Morató i Eva Bonet