El Parc de Bombers de Montblanc compta amb un dels nou únics grups de tota Catalunya d’EPAF, Equip de Prevenció Activa Forestal. A la demarcació de Tarragona només n’hi ha a la capital de la Conca i a Gandesa. Els EPAF es van integrar als Bombers de la Generalitat de Catalunya l’any 2000, abans formaven part dels Agents Rurals. Actualment duen a terme tasques de prevenció i extinció d’incendis.

El cap d’equip dels EPAF del Parc de Bombers de Montblanc, Francisco Javier Martínez, defineix la seva feina com a “bomber forestal”. Ells només actuen en desastres naturals: recerques, focs, inundacions, etc. A l’haver-hi tants pocs grups, Martínez explica que es desplacen per tot el territori català.

ÀUDIO: El cap dels EPAF de Montblanc explica la seva tasca

En els incendis forestals treballen amb els GRAF (Grup d’Actuació Forestal). “Obrim caixa”, diu el cap, es tracta de tallar vegetació i desbrossar per tal d’obrir camí als bombers perquè puguin actuar directament sobre el foc. També fan “línies de defensa” per encerclar els focs.

En la tasca de prevenció d’incendis, a l’hivern s’encarreguen del manteniment dels punts d’aigua públics. Unes basses situades a les zones forestals que només es poden utilitzar per extingir focs. En la mateixa línia de prevenció, fan cremes controlades durant els mesos més freds i humits amb els GRAF. Una altra vessant és l’actualització de la cartografia del cos de bombers. Estudien els camins i avaluen si són transitables o no pels vehicles d’emergència.

Més massa forestal

“Cada vegada hi ha més massa forestal a Catalunya”, comenta Francisco Javier Martínez, a causa de l’abandonament de terres i dels pocs pagesos i ramaders. “Cada cop els incendis són més violents”, afegeix.

ÀUDIO: El cap dels EPAF de Montblanc parla de la massa forestal de Catalunya

L’administració s’està adaptant “poc a poc” a aquest nou paradigma, segons Martínez. Actualment són quatre persones fixes a l’equip i quatre de temporals, enguany contractades durant sis mesos. Per l’any vinent, tenen previst obrir noves places i ampliar el nombre de grups a Catalunya.