La Conca de Barberà ha perdut 15 hectàrees de conreu els últims vuit anys, és una xifra insignificant, tenint en compte que n’hi ha 23.000 actualment. Pel que fa a poblacions, l’Espluga de Francolí ha perdut 41 hectàrees de superfícies de conreus agrícoles, en canvi Montblanc n’ha guanyat 156. Des del Consell Comarcal asseguren que aquesta pèrdua es deu al fet que deixin de ser terres productives o a la impossibilitat de fer passar la maquinària agrícola per alguns marges. 

Amb tot, des de l’ens comarcal estudien fer una radiografia dels conreus de la comarca per tal d’elaborar unes polítiques determinades. La consellera de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura de la Conca de Barberà, Carme Ferrer, ha explicat que volen saber “quanta terra erma existeix i què hem de fer amb aquesta terra”. Tot plegat per “fer una mica de planificació del que tenim a la comarca, tot i que les polítiques venen des d’Europa”, ha matisat. A més a més, obren la porta a iniciar un banc de terres. 

Els darrers anys, està augmentant la superfície de cereals, en detriment de la vinya. Des d’Unió de Pagesos demanen que aquesta radiografia serveixi per impulsar unes polítiques agràries concretes. Salomó Torres, del sindicat agrari, ha demanat que es faci un “taulell d’anuncis” per establir un “lloguer de terres”.