Veure pasturar cabres o ovelles pels boscos és una activitat que en els darrers anys ha anat a menys, quan en realitat aquesta pràctica ajuda en la gestió del risc d’incendis. Pere Domènech, pastor des dels anys 80, té el seu ramat per les Muntanyes de Prades.

Coordinat amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat, Domènech treu el seu ramat per mantenir net el sotabosc, en aquest cas el barranc del Mas d’en Llort a Rojals. A parer dels experts, són àrees on la pastura pot fer una funció que permeti fer una bona gestió del risc d’incendi, o que en cas d’un foc, faciliti la feina dels Bombers. A més a més, la zona del Mas d’en Llort és un perímetre de protecció que actua com a talla focs natural en cas d’incendi.

ÀUDIO: Pere Domènech comenta on es fa la pastura

El bestiar no entén ni de festius ni de vacances

El pastor, les cabres, l’Estela i la Perla, les seves gosses, tenen per endavant més de vuit hores de pastura. Això es repeteix de dilluns a diumenge durant els 365 dies de l’any. Des del mes de juny, fins a mitjans de novembre el ramat està a les Muntanyes de Prades, la resta de mesos els passa al costat de la població.

Domènech fa gairebé trenta anys que es lleva ben aviat per sortir a pasturar a les 8 del matí amb el seu ramat de 500 caps de cabres i ovelles. Reafirma que “aquesta és una feina que t’obliga a passar moltes hores fora de casa i que no sap què són uns dies de vacances”. En la seva vida només ha fet dos cops vacances, el viatge de noces i 10 dies per celebrar els 25 anys de casats.

ÀUDIO: El Pere explica que quasi mai ha fet vacances

Pere Domènech, pastor de Vimbodí i Poblet (Imatge: Pep Morató)

Una feina conjunta de pastor, Bombers i administracions

El vimbodinenc treballa de forma cooperativa amb els enginyers forestals per saber quina és, en cada moment, la millor zona per pasturar i netejar. L’ús dels ramats per a la neteja del sotabosc és la millor prevenció per evitar els incendis forestals. Alhora, segons Domènech, suposen un estalvi econòmic i contribueixen positivament en el desenvolupament de les activitats ramaderes.

“Els preus han quedat congelats, tenim preus de 40 anys enrere”

Pere Domènech, pastor de les Muntanyes de Prades

La ramaderia extensiva va lligada a la figura del pastor, una professió que les noves generacions estan deixant de banda. A més a més, està agreujada per la congelació dels preus de les peces de bestiar des de fa 40 anys i les poques ajudes econòmiques de les administracions.

ÀUDIO: Domènech parla de preus coneglats des de fa molts anys

ENTREVISTA A PERE DOMÈNECH

Entrevista a Pere Domènech (Foto: Arnau Martínez)