Dotze montblanquins i montblanquines podran veure el seguici festiu de Montblanc el dia 9 de setembre des del balcó de l’Ajuntament. És una de les novetats de la Festa Major d’aquest any, que presenta una àmplia oferta musical i cultural.

Sis persones, que podran portar un acompanyant, s’hauran d’inscriure a l’Ajuntament per poder veure el seguici des del balcó, on tradicionalment hi ha els regidors i regidores. Si hi ha més gent que llocs disponibles, es farà un sorteig públic. Es podran inscriure a partir del 12 d’agost a les oficines d’atenció al ciutadà, trucant a l’Ajuntament o enviant un correu a culturaifestes@montblanc.cat. El consistori vol, d’aquesta manera, que els ciutadans també gaudeixin d’aquest lloc privilegiat. Ho ha explicat la regidora de festes, Judit Pere durant la roda de premsa que s’ha celebrat aquest dijous a la plaça Major.

ÀUDIO: La regidora de festes, Judit Pere, parla sobre aquesta nova iniciativa

Entre els caps de cartell destaquen els concerts de Doctor Prats, Zoo el 10 de setembre, l‘espectacle de El Pot Petit o l’obra de teatre ‘Bona gent’ de Quim Masferrer. Seran cinc nits de música en directe, entre el 6 i l’11 de setembre, algunes de les quals tindran diversos espais per a públics diferents. Per exemple, la nit de 7 de setembre hi haurà festa a la plaça Major i a Sant Francesc, i el dia 8 hi haurà fins a tres espais: el Casal Montblanquí, la placeta dels Torraires i l’aparcament de la piscina municipal.

No hi faltaran els clàssics, com les ballades del seguici els dies 8 i 9, l’actuació del seguici infantil el dia 9 a la tarda, el Beu les Bèsties el dia 7 o la Convidada dels Veguers el dia 8.

Una geganta més femenina i empoderada protagonitza enguany el cartell de la festa major. És obra del dissenyador Isaac Ballesté, de l’estudi local Crea2. “Com podíem representar el canvi de mentalitat de la geganta? Simbòlicament ho hem fet deixant-li el cabell a l’aire, d’aquesta manera s’allibera dels formalismes i mostra una geganta més lliure”, destaca.

ÀUDIO: El dissenyador del cartell, Isaac Ballesté, explica el disseny

El tret de sortida oficial es farà el 7 de setembre amb el pregó, que enguany anirà a càrrec de Protecció Civil de Montblanc. Abans, el dia 5, es farà un acte de benvinguda als nascuts l’any 2018. L’objectiu és fomentar l’arrelament amb la festa dels més menuts i les seves famílies.

Presentació de la Festa Major 2019 de Montblanc (Imatge: Ràdio Montblanc)

Per una Festa Major lliure d’agressions sexistes

La Festa Major de Montblanc acollirà un Punt Lila la nit del 10 de setembre. Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Ajuntament i per la conselleria d’Igualtat del Consell Comarcal de la Conca, i que té per objectiu promoure una festa major lliure d’agressions sexistes, racistes i LGBTIfòbiques amb el lema “Només sí és sí”.

Durant la nit del 10 de setembre, a la festa hi haurà tècniques repartint etiquetes adhesives, pancartes amb el lema, diversos models de cartelleria amb missatges de conscienciació i la reproducció d’una falca durant les actuacions musicals. A més, totes les persones que participin de l’organització de la festa s’identificaran amb un braçalet del Punt Lila.

“Només sí és sí” és el fruit del treball d’un grup de professionals dels àmbits de la salut, joventut, cossos de seguretat, regidories de festes i igualtat i entitats juvenils, creat al maig de 2019. L’objectiu de la campanya és conscienciar a la ciutadania en la prevenció i actuació davant d’assetjaments, és a dir, davant de qualsevol conducta no desitjada que atempti contra la dignitat de la persona creant un entorn intimidatori i humiliant.

ÀUDIO: El regidor d’igualtat, Cesc Viñas, explica la iniciativa del “Només sí és sí”