Amb la sortida dels gegants antics Ponç Hug i Beatriu de la Casa de la Vila, ha arrencat oficialment la Festa Major de l’Espluga de Francolí aquest dijous a la tarda. Un moment d’inici de festa que s’ha recuperat després de diversos anys. Els gegants i els nans tricornis han obert la festivitat d’aquesta manera a toc d’atenció dels Grallers de l’Espluga. 

Seguidament, la comitiva que ha acompanyat les autoritats, la bandera del poble i la pregonera, s’ha desplaçat fins a la plaça d’en Canós on Assumpta Farran ha pronunciat el pregó. Abans però, els gegants han ofert el Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí, amb música pròpia des del 2004 de Josep Prats.

Assumpta Farran parla de la transició energètica a l’Espluga

Acte d’obertura de la Festa Major (Foto: Jofre Majoral)

Farran ha relacionat l’impuls del cooperativisme durant la Mancomunitat de Catalunya des de l’Espluga i el paper que ha de jugar ara el municipi apostant per la transició energètica. La pregonera ha explicat que “estem davant de la revolució solar”. En aquest sentit, ha dit que l’Espluga té molt de recurs solar i que cal posar al ciutadà al centre de la transició energètica.

ÀUDIO: Assumpta Farran parla de la transició energètica

“La modernització de Catalunya passarà per implicar-se amb la transició energètica”, ha subratllat Farran. A més a més, ha demanat que l’Ajuntament “ho posi fàcil” amb el tràmit de les llicències d’obres, rebaixi l’IBI als veïns que instal·lin energia renovable a casa o redueixi l’impost del gual per als qui tinguin cotxe elèctric.

ÀUDIO: Farran demana que l’Ajuntament “ho posi fàcil” amb les energies renovables

Recupera el pregó d’Assumpta Farran:

Després del pregó, els diables de l’Espluga han preparat una tronada que ha encès la mateixa pregonera amb l’alcalde Josep Maria Vidal. Finalment, tota l’atenció s’ha traslladat al jardí del Museu de la Vida Rural per iniciar el 7è festival RUSC de poesia. 

Aquest divendres a la tarda serà el torn per la cercavila gran (18.30 h) amb tots els elements de cultura popular i a la nit arribaran diverses propostes musicals com el concert de Judit Nedderman amb la TLP a partir de les 23 h, la Reus Big Band, Itaca Band i Portobello.