Per primer cop, tots els elements en actiu d’imatgeria festiva i agrupacions de balls o música de l’Espluga de Francolí es poden veure junts en un espai expositiu temporal que l’Ajuntament de l’Espluga ha impulsat a proposta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans amb el suport del Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons de l’Espluga i la Germandat de la Santíssima Trinitat.

L’anomenat ‘Espai de la Festa Major’ es podrà veure fins el 31 d’agost al local del carrer Lluís Carulla, 22, cedit per la família Tarrats. Substitueix l’anterior exposició dels Gegants i Nanos al pati de l’Antic Hospital. La nova proposta la fa més visible i accessible, propera i disponible durant més temps. També es podrà veure il·luminat durant la nit.

Més de 30 elements exposats

Espai de la Festa Major 2019 (Foto: cedida)

La mostra d’elements permet comprovar la riquesa del patrimoni festiu de l’Espluga i també el seu valor històric: el Ball de Diables (1883), el Ball de Bastons (1883) i els Grallers (primers visitants el 1863 i primers locals el 1885), amb l’arribada dels primers geganters el 1947. Les quatre agrupacions s’han volgut simbolitzar a l’Espai de la Festa Major amb l’exposició d’alguns dels seus elements i instruments.

També s’hi poden veure els 8 Gegants de l’Espluga en actiu: Ponç Hug i Beatriu, Gorg, Spluc amb el nadó Blat, els gegantons Terra i Pastor, i els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat. També s’hi han col·locat els 3 gegantonets familiars propietat de les famílies geganeres: el neolític Neo (elaborat per Mar Gili), el Mosso d’Esquadra (elaborat per Marc Anglès) i el Dimoni (elaborat per Montse Batet).

Els dos Senglars de l’Espluga, el petit i el gran, són un altre dels atractius de l’exposició, on a més, s’hi han col·locat els 14 Nanos de l’Espluga amb els seus vestits i també hi seran els 4 Nanos de l’Agricultura, de la Germandat de la Santíssima Trinitat.

No han pogut ser exposats els elements inactius com el Francolí o els francolinets, els gegantons de la Residència Jaume I, el Mussol dels Diables de l’Espluga, o elements desapareguts com el Nano de Rialles o el gegant del Rei Caçador, dels Diables de l’Espluga.