La collita d’alls d’aquesta temporada serà bona en quantitat i qualitat. Així ho preveuen els productors d’all de Belltall que asseguren que l’escassetat de pluja dels últims mesos només ha afectat en la grandària dels alls.

Per onzè any consecutiu Passant i Belltall celebrarà la Festa de l’all el dissabte 3 d’agost. Després que tots els productors hagin collit els alls i els hagin enforcat, tot una tradició de Belltall, el dissabte se celebrarà la festa de l’all. Una tradició on es reuneixen més de 500 persones amb el popular esmorzar i el mercat de paradetes de productes de la terra.

Els problemes van ser al principi i no al final

Ens hem de remuntar al desembre quan els agricultors de la zona no van poder sembrar per culpa d’una tardor molt plujosa, això va fer que tot el procés s’enrederis acabant portant un all tardà. La sembra es va haver de fer al gener quan normalment es fa a principis de desembre.

ÀUDIO: Montse Sánchez, presidenta de l’Agrupació de Productors d’all de Belltall, explica els problemes del desembre

Tot i això, Montse Sánchez, presidenta de l’Agrupació de Productors d’all de Belltall, ha explicat que la sequera de la primavera «no ha afectat molt» en l’abundància i qualitat de l’all, un all que és de secà, també afegeix que la poca pluja ha fet que sigui un all molt sa sense malalties. Tanmateix, a diferència de l’any passat, enguany la cabeça dels alls no ha estat molt gran, tot i així l’all de Belltall es caracteritza per tenir una cabeça mitjana, no gaire gran.

ÀUDIO: La presidenta creu que ha estat un any d’un all molt sa

XI Festa de l’all de Belltall

La principal aposta de la Festa de l’all és el mercat de paradetes de productes de la Vall del Corb, durant tot el matí fins al migdia a la plaça de les Escoles es podran comprar alls de la temporada i altres productes del territori. A més a més, la jornada de dissabte, dia 3 d’agost, començarà, com és tradicional, amb l’esmorzar a les 10 del matí, al carrer de Baix, amb productes de la comarca.

A les 12 hi haurà una conferència sobre “Pistes d’etnobotànica als Comalats” a càrrec de Natacha Filippi i Guillem Figueras. Seguidament es tornarà a presentar amb format contacontes el llibre infantil sobre l’All de Belltall. A mig matí tindrà lloc l’actuació del grup Castellgralla, pels carrers del poble. A les 6 de la tarda arribarà el Concert Delicies Barroques a càrrec d’Anna Urpina, a l’església de Sant Pere. En finalitzar s’obsequiarà amb copa de cava i un tast de coca dolça.

Belltall, terra d’alls

Fa 300 anys que es cultiven alls a la població de Belltall. L’altitud del municipi (772m), la humitat que és causada per la marinada i la boira són els elements claus perquè Belltall sigui dels millors llocs on es cultiven alls de secà, els productors també afegeixen que una o dues nevades a l’any beneficien el creixement de l’all. Segons els pagesos del poble, aquestes propietats no es tenen en cap altre lloc. Els tres elements esmentats anteriorment fan que la terra estigui preparada per poder fer alls de qualitat. Amb tot, és una tradició que no s’hauria de perdre tot i que les institucions no ho posen fàcil remarca la presidenta de l’Agrupació.

ÀUDIO: Sànchez explica els motius per no perdre la tradició de l’all

ENTREVISTA A MONTSE SÀNCHEZ I JOAN MINGUET PRODUCTORS D’ALL DE BELLTALL