La Generalitat de Catalunya finançarà la contractació inicial de 110 dinamitzadors cívics per als municipis que acullen adolescents migrants sense referents familiars. L’administració impulsa aquesta iniciativa per tal de “fomentar la convivència entre els centres de menors i el seu entorn i el treball en xarxa amb la comunitat”, segons expliquen a través d’un comunicat.

Es promourà també la contractació d’aquests joves en situació de vulnerabilitat a través d’un conveni amb la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) que preveu formar i donar feina a uns 600 nois i noies. El pla de suport preveu una inversió de 14,5 M€.

Representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, encapçalats pel conseller Chakir el Homrani, han mantingut aquest dilluns una reunió amb una setantena d’alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores dels municipis que allotgen centres on viuen joves que han emigrat sols. Per part de l’Ajuntament de l’Espluga, hi ha assistit les regidores Laura Poblet i Laura Ruíz de Porras.

En el decurs de la trobada, s’ha presentat un pla de suport a aquests municipis pensant en els menors que viuen en equipaments de la DGAIA i també, especialment, en els joves que fan 18 anys i poden quedar en situació de vulnerabilitat.

Contractació de dinamitzadors cívics

A través del contracte programa de serveis socials que el Departament manté amb els ens locals, se subvencionarà la contractació inicial  de 110 professionals per a la dinamització cívica i emancipació juvenil. En el cas de la Conca, el Consell Comarcal disposarà d’una nova figura que farà d’enllaç entre els centres de joves migrats sols i els municipis.

“Els dinamitzadors han d’actuar com a node de comunicació i creació de xarxa entre el centre de protecció de menors i el seu entorn. S’encarregaran de treballar l’emancipació juvenil, fomentar la convivència, el treball en xarxa amb la comunitat i de prevenir i gestionar els conflictes que hi pugui haver”, segons ha explicat el Departament de Treball.

 Acompanyament a joves vulnerables per a la inserció laboral

D’altra banda, el Departament està treballant amb la Federació d’Empreses d’Inserció Laboral de Catalunya (FEICAT) per estimular la contractació de joves vulnerables en aquestes empreses socials a través d’un conveni.

L’objecte d’aquest conveni és possibilitar als joves poder accedir a un lloc de treball que els permeti millorar les seves competències laborals i de vida qüotidiana i una posterior inserció laboral a la empresa ordinària. Uns 600 joves participaran en una formació de dos mesos que anirà seguida d’una contractació laboral d’1 any.

Aquesta acció està pensada per a aquells territoris on hi hagi un major nombre de centres de primera acollida, pisos tutelats i recursos de l’àrea de suport al jove extutelat.

A 30 de juny de 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, xifra que representa un 42% del total d’infants i adolescents atesos. Des de juny de 2017, s’han creat més de 3.000 places específiques per a aquests joves. Actualment, a la Conca de Barberà n’hi ha una quinzena a Barberà de la Conca després que el passat mes de juny abandonessin l’alberg Jaume I per establir-se en un centre definitiu.