Les entitats de cultura popular i la regidoria de Festes i Cultura de l’Espluga de Francolí han decidit reorganitzar les tres cercaviles de la Festa Major d’aquest any. Després de reunir-se i de rebre assessorament extern, la cercavila de dijous agafarà un major protagonisme, tenint en compte que és la més antiga de totes.

La cercavila d’obertura, d’anada al pregó, “es dota de més valor històric”, ha explicat el regidor de Festes i de Cultura, Enric Mercadé. Els gegants vells de l’Espluga i els nans tricornis acompanyaran les autoritats, la pregonera que serà Assumpta Farran i la bandera de la vila a la plaça de’n Canós, on es farà el pregó. Un cop allà, els elements del seguici faran una ballada en honor a la pregonera.

Tampoc es tiraran les salves com cada any, sinó que els diables prepararan una tronada després del pregó. Per contra, s’elimina la cercavila que acompanyava els espluguins fins al Museu de la Vida Rural on es farà el festival de poesia RUSC. 

Divendres es farà com sempre la cercavila gran i diumenge al migdia la gran ballada conjunta que serà al principi. A més a més, s’invertirà l’ordre dels grups de cultura popular, de manera que els elements de foc seran els encarregats d’obrir totes les cercaviles. 

ÀUDIO: Enric Mercadé parla de la cercavila del dijous

Espai de Festa Major

A proposta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, s’obrirà un espai de la Festa Major als baixos d’un local comercial del carrer Lluís Carulla. Allà s’hi exposaran des d’aquesta setmana i fins a finals d’agost, tots els elements relacionats amb la cultura popular. El regidor de Festes s’ha mostrat obert a estudiar un lloc fix per acollir una casa de la festa. 

ÀUDIO: Enric Mercadé explica l’espai de la festa major

Propostes musicals

Durant la presentació de la Festa Major s’ha destacat la nit musical del divendres. Començarà amb el concert de Judit Neddermann i l’Orquestra TLP que compta amb la participació del Cor TLP. Després actuarà la Reus Big Band, una formació musical del territori amb músics espluguins. El concert serà gratuït a la plaça de l’Església a partir de les 23 h. 

A les 00.30 h la festa es traslladarà a la plaça Montserrat Canals amb Itaca Band i Portobello. Dissabte a la tarda i al vespre hi haurà ballada de sardanes i ball de festa major amb la Nova Blanes. També Buhos i la Banda Neon.

L’endemà, a partir de les 18.30 h al Jardí dels Francolins s’oferirà una proposta d’experimentació musical pels més petits. A les 20 h, Xavi Lozano farà un concert amb objectes quotidians i tancarà la nit l’orquestra Atalaia amb ball i festa per als joves. Finalment, dilluns 29 de juliol a les 18.30 h, Jo Jet i Maria Ribot oferiran un concert al Jardí dels Francolins. 

La Festa Major en directe a l’EFMR

El regidor també ha agraït “el compromís i l’esforç de moltes persones” com ara els treballadors municipals o les mateixes associacions. Enric Mercadé ha assegurat que han rebut “un model de festa major concret que en pocs dies hem hagut de perfilar per fer-la possible”. 

ÀUDIO: Enric Mercadé agraeix el compromís de les entitats

El pregó i la 42a Cursa Atlètica de l’Espluga es podrà seguir en directe a l’Espluga FM Ràdio. També s’oferirà aquest dimecres a partir de les 20.30 h una edició especial del Xerrar va bé des del pregó del barri del Capuig. A més a més, el magazín d’estiu de l’EFMR, Ignorant l’estiu, es fixarà en la FEsta Major dissabte a les 12 h. 

CONSULTA EL PROGRAMA D’ACTES DE LA FESTA MAJOR