Una vintena de nois i noies vinguts de tots els indrets de Catalunya estan traient canyes de la llera de la part superior del riu Francolí, el riu Milans, aquesta setmana. Ho fan gràcies a un camp de treball organitzat pel Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya i amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga. Els joves eliminen aquesta canya que és una espècie invasora perquè es pugui formar l’autèntic bosc de ribera.

Els joves tenen entre 14 i 17 anys i van arribar a l’Espluga el passat divendres 6 de juliol i s’hi estaran fins el dia 20. El director del camp de treball, Lluc Giné, ha destacat que la tasca que desenvolupen els joves té “un retorn social” ja que es tracta d’un treball voluntari. També els hi permet establir noves relacions personals amb joves d’arreu, en el cas de l’Espluga, vinguts de llocs com Barcelona, el Masnou, Vilafranca del Penedès o Reus.

ÀUDIO: Lluc Giné parla del camp de treball

Suport de l’associació Taxus

També compten amb el suport de dues ambientòlogues de l’associació Taxus, un fet que els permet aprofundir en el camp de les espècies invasores i la consciència ambiental. Els participants fan tasques tècniques relacionades amb el drenatge de l’aigua, la vegetació que s’ha de desbrossar perquè obstaculitza el pas, la reparació dels elements de senyalització degradats, entre d’altres.

ÀUDIO: Arnau Uceda i Iris Freixenet, participants del camp expliquen quines tasques desenvolupen

Funcionament camp

Els joves i els monitors estan allotjats a l’escola Martí Poch i es distribueixen en tres grups de treball. De manera rotativa, al matí  fan els treballs al bosc i les tasques logístiques com fer el dinar o l’esmorzar. A la tarda, els nois i noies participen de diverses activitats lúdiques.

ÀUDIO: Lluc Giné explica el funcionament del camp

Els joves aprofitaran aquests dies també per fer diverses activitats de descoberta de l’entorn com una excursió a la Pena i al Monestir de Poblet o una visita a la Cova de la Font Major. I prendran part de la Setmana de la Joventut de l’Espluga.

ÀUDIO: La regidora de Ciutadania de l’Espluga, Aida Morgades, comenta la participació en el Faistiu