Xavier Lozano

És o no és l’Espluga un municipi turístic? M’espanta veure quan ens ho neguem nosaltres mateixos, mentre el nostre poble és incapaç de consolidar una marca i una imatge com a tal. Som o no som el poble de pas per anar a Poblet, el del naixement del Francolí i un nucli únic construït sobre una cova? Ens considerem o no veïns del Montblanc Medieval que rep milers de persones de passeig, i a qui nosaltres podem oferir Museus, experiències sensorials, turisme esportiu, gastronomia, allotjament i tantes coses més? És o no és l’Espluga una bona  entrada i peu de les Muntanyes de Prades?

En plena campanya electoral tothom parla de turisme amb paraules tan plenes com buides i al mateix temps, els nostres comerciants diuen que ells no tenen res a veure amb el turisme i que no els agrada la proposta d’obrir un dels diumenges més potents de l’any. Estimar-nos el nostre comerç és un deure. Que el comerç s’estimi el seu poble també. I així és quan mil vegades els demanem col·laboració, els estem sempre agraïts. Però comerciants i entitats juntes podem ser -hem de ser- part activa de la dinamització econòmica i també turística de l’Espluga. I que entitats i Ajuntament, per primer cop, s’haguessin preocupat perquè l’Espluga pogués oferir els millors serveis als visitants del Campionat d’Enduro i d’Hoquei FEM14 (i tot el que passava del 17 al 19 de maig…), és una gran notícia.

Sembla que no hi van trobar el suport dels comerciants, almenys l’institucional, perquè de ben segur que restaurants, pastisseries i forns i altres botigues de serveis van estar a l’alçada per mostrar que sí, que podem ser municipi turístic, que podem rebre milers de visitants, que podem acollir grans esdeveniments, com tantes vegades el teixit associatiu del nostre poble demostra. I aquest és el missatge que havíem de donar. Aquest és el missatge que els organitzadors van acabar donant.

Això d’aquest cap de setmana d’esport i cultura ha estat brutal! N’hauran pres nota els nostres futurs responsables polítics? Esperem que sí!