L’escassetat de pluja a la primavera i a l’hivern ha passat factura als cultius de cereal a la part baixa de la comarca de la Conca de Barberà. Els agricultors preveuen enguany una collita molt minsa que no arribarà ni de bon tros a la de l’any passat, que va ser força abundant. Els pagesos de l’Espluga de Francolí parlen d’entre 50-60% de pèrdues, respecte a l’any passat.

Les perspectives quan els pagesos van començar a sembrar eren bones amb pluges generoses a la tardor. El cereal a la comarca, però, requeria molta aigua en aquest 2019, segon Joan Saumell, agricultor de l’Espluga de Francolí, durant aquests mesos només han caigut 89 litres, dels quals 48 litres durant els mesos de maig i juny que és la fase final del cultiu.

ÀUDIO: Joan Saumell parla de les pèrdues d’aquest any
ÀUDIO: Blai Bosch explica quines són les afectacions d’aquest 2019

La sequera que afecta les comarques tarragonines ha preocupat els pagesos durant tot l’any, ja que la falta de pluges ha portat que les llavors que s’han plantat no neixin bé, malgrat que la terra segueix sent humida en capes subterrànies. El problema és que la zona superficial ha quedat molt seca i el cereal no s’ha desenvolupat en la part final.

“Manca de precipitació al final del cultiu i excés de pluja en el moment de la sembra”

Joan Saumell – Agricultor de l’Espluga
ÀUDIO: Joan Saumell explica que aquest any ha estat tot el contari a l’any passat
Collita 2019 (Imatge: Pep Morató)

Una situació similar es dóna a la resta del país, on també la falta de pluja els ha perjudicat. Saumell parla que “el més perjudicat ha estat el camp de Tarragona on les pèrdues poden arribar entre el 70 i 80%, en canvi a la zona central de Catalunya les pèrdues no seran tan importants però també se n’han ressentit”.

Els agricultors de l’Espluga de Francolí han començat a collir el cereal, majoritàriament blat, ordi i colza, a finals de juny i principis de juliol. Es preveu que s’allargui fins a mitjans d’agost. 

Prohibició de segar per elevat risc d’incendi

Els agricultors de cereal de la zona consideren que la decisió de prohibir la sega per l’elevat risc d’incendi és un menyspreu a la pagesia. Blai Bosch, agricultor de l’Espluga de Francolí, creu que “en temps de campanya tots els dies són importants”. Saumell també ha lamentat que la mesura “ens ha penjat una etiqueta més, que els pagesos som els causants d’aquests incendis, quan, per mitjans de comunicació, aquest tipus de màquines només provoquen el 4% dels incendis”.

“En temps de campanya tots els dies són importants”

Blai Bosch – Agricultor de l’Espluga

Tot i assegurar que entén l’excepcionalitat de la situació per l’onada de calor, Saumell defensa que les causes de la majoria d’incendis no tenen a veure amb l’activitat agrària. A més a més, afegeix que compleixen amb la normativa de portar extintors a la maquinària i sobretot revisar les màquines més detalladament.

ÀUDIO: Saumell remarca que els pagesos no són els causants dels incendis
ÀUDIO: Bosch parla de què tots els dies són importants