Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el Pla INFOCAT per risc d’incendis en 15 comarques de Catalunya, entre elles la Conca de Barberà al nivell 2. Aquest pla preveu estar activat entre aquest dijous i dissabte 29 de juny. La situació d’onada de calor que afecta Catalunya i que tindrà aquets dijous i especialment divendres els punts de màxima intensitat, ve acompanyada de baixa humitat i condicions de sequera en la vegetació, incrementant el risc d’incendi.

En aquesta línia, el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch ha explicat, en seu parlamentària que dimecres s’ha registrat al Parlament de Catalunya un pla de xoc davant les condicions meteorològiques que condicionen el nivell de risc arreu del territori. Aquest pla de xoc o pla de contingència contempla l’aplicació de mesures immediates perquè els recursos humans, els mitjans tècnics i les infraestructures siguin les adequades per a fer front a les necessitats del servei; l’aplicació de tots els recursos que sigui possible i que siguin destinats abans de la Campanya Forestal 2019. D’aquesta manera, es pretén millorar l’eficàcia dels diferents cossos implicats en seguretat per afrontar amb més garanties les emergències estacionals.

Onada de calor

A Catalunya també s’ha activat el PROCICAT per onada de calor per avaluar l’actual situació. Protecció Civil ha facilitat alguns consells:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.