La trentena de joves acollits a l’alberg Jaume I de l’Espluga de Francolí han abandonat les instal·lacions després de vuit mesos. La Fundació Diagrama, qui gestiona la seva tutela, ha llogat una casa a Barberà de la Conca on s’ubicaran una quinzena de nois i noies. La resta s’han desplaçat al Vendrell.

La Fundació Diagrama ha llogat i ha arranjat un immoble de Barberà com a centre definitiu, de manera que els joves no s’hagin de moure més. Fonts del Departament d’Afers Socials han assegurat a l’EFMR que l’alberg, com s’havia dit, era un espai “temporal” i que no comptava amb “els recursos adequats”.

D’aquesta manera, esperen que els nois puguin tenir “més intimitat” i, al mateix temps, “garantir que les escoles i les famílies puguin gaudir de l’alberg”. Justament en unes setmanes comença el programa de colònies de la Generalitat ‘L’estiu és teu’ i desenes de nens i nenes hauran d’allotjar-se a l’alberg Jaume I de l’Espluga.

Malgrat tot, la Generalitat no descarta seguir utilitzant els albergs si a l’estiu arriba una nova onada migratòria com l’any passat. A més a més, els joves seguiran vinculats amb totes les entitats de l’Espluga on han fet activitats o amb l’institut Joan Amigó.

Vuit mesos a l’Espluga

Els joves acollits participant del concert de l’Orquestra TLP amb Judit Nedderman

Amb tot, els joves han estat acollits vuit mesos a l’Espluga, tot i que ara n’eren trenta, van arribar a ser una vuitantena. L’arribada va incomodar en un inici, fins i tot, l’alcalde David Rovira va manifestar el seu malestar al·legant que no era compatible amb la recepció de turisme del mateix alberg.

Poc a poc la visió ha anat canviant. Durant aquest temps, els MENA han participat de diverses activitats com el tennis taula, el futbol o de la mateixa cavalcada de Reis. Tot el municipi s’ha involucrat per millorar l’acollida. De fet, per les festes de Sant Maties de Montblanc, van col·laborar amb el projecte de l’Orquestra TLP i Judit Nedderman, un concert que es repetirà per la Festa Major de l’Espluga. Un parell de joves també fan tasques al Museu de la Vida Rural.

A més a més, el passat mes de maig, la Generalitat va empadronar tres joves acollits al domicili de l’alberg Jaume I per agilitzar els processos administratius.