El Monestir de Poblet ha inaugurat dos nous espais que complementen la visita al monument, es tracta del nou Centre de Visitants i la remodelació del Museu de Poblet.

La inauguració ha estat presidida per l’abat de Poblet, Fra Octavi Vilà, per l’actual consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, pel president en funcions de la Diputació, Josep Poblet i per l’actual alcalde en funcions de Vimbodí i Poblet, Joan Güell.

Dia històric

Tots quatre han coincidit que inaugurar aquests espais és un fet important pel país. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga creu que per ella “és un honor, un privilegi, una responsabilitat i un goig gran” poder ser a Poblet inaugurant aquestes noves zones.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. (Foto: Eduard Sánchez)

ÀUDIO: La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, considera un honor inaugurar aquests dos espais.

D’altra banda, el president en funcions de la Diputació, Josep Poblet, ha titllat el Monestir de ser “el conjunt monumental medieval monàstic més important d’Europa”. Josep Poblet tanca la seva etapa com a president de la Diputació de Tarragona des de Poblet: “en el meu cas particular, a cloure una etapa, però també, naturalment, a manifestar que aquesta ha estat enormement fructífera”.

ÀUDIO: Josep Poblet, president en funcions de la Diputació, destaca la importància de Poblet i el paper de la Diputació.

El Centre de Visitants, com a element facilitador per entendre la història

El nou Centre de Visitants, situat davant la botiga principal del Monestir, es configura com un espai de presentació de la història, de la cultura i de l’espiritualitat del territori. Aquest espai està destinat a conèixer què és Poblet abans que la visita al Monestir s’iniciï.

A l’interior del Centre de Visitants es poden veure diferents pantalles interactives i, en concret, dues projeccions envolvents. Per una banda, una sobre les diferents cultures, religions i plantejaments filosòfics i científics, i per l’altra, una projecció sobre la vida quotidiana de la comunitat monàstica. D’aquesta manera, les projeccions volen donar a entendre com és d’important el model de vida cistercenc.

La consellera ha aprofitat per agrair a totes les institucions que han fet possible la creació d’aquest espai, entre les quals es troba l’Obra Social “La Caixa” en col·laboració amb el Departament de Cultura. Segons Mariàngela Vilallonga “sols no podem anar enlloc, potser arribarem ràpid però no arribarem lluny”.

ÀUDIO: La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, agraeix l’ajuda de les institucions.

El Museu, remodelat i renovat

El Museu de Poblet, situtat al Palau del Rei Martí, ha estat completament remodelat i renovat. S’han incorporat dues sales a les ja existents, la de l’Abat Copons i l’Abat Mengucho. Amb aquesta remodelació, s’ha ampliat la superfície d’exposició.

A la Sala Abat Copons es mostra un dels elements més importants de la col·lecció del Monestir: el Crist d’Ivori donat a Poblet per Pere Antoni d’Aragó, i que formava part del conjunt funerari del rei Alfons el Magnànim.

D’altra banda, a la Sala Abat Mengucho es pot gaudir d’un exemplar únic a Europa, una lipsanoteca, és a dir, un got de vidre, en aquest cas del segle XIV.

La consellera de Cultura, en veure la remodelació del museu, no ha dubtat en dir que “Poblet, amb aquest museu, entra als museus del s. XXI”, a més a més ha recalcat, referint-se a la inauguració d’aquests espais, “s’ho mereixia Poblet, s’ho mereixia Catalunya”

ÀUDIO: La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, esmenta la importància del Museu.

1 COMENTARI

Comments are closed.