L’Ajuntament de Montblanc ha començat a treballar per solucionar la manca d’habitatge a Montblanc i acabar, així, amb el despoblament que afecta a la comarca. Des del passat 20 de maig i fins al 30 de setembre es podran sol·licitar subvencions per arranjar habitatges del centre històric per destinar-los al lloguer. Un dels requisits és que el lloguer es faci a través de la borsa comarcal d’habitatge.

L’objectiu principal d’aquesta decisió és establir els requisits per a la concessió de subvencions per a adequar habitatges buits de Montblanc a les condicions d’habitabilitat, accessibilitat i/o eficiència energètica, mitjançant l’execució d’obres de rehabilitació o reforma i posada al dia de l’interior dels habitatges per tal que es puguin destinar al lloguer amb preus assequibles.

L’Ajuntament assegura que actualment hi ha un 23% d’habitatge buits al centre històric, tenint en compte les dades obtingudes dels comptadors d’aigua. una xifra que podria augmentar fins al 40% si es creuen amb les dades del cadastre. El regidor d’Urbanisme en funcions, Santi Porta, destaca que «és un compromís de l’equip de govern, també durant la propera legislatura, treballar per solucionar el problema de manca d’habitatge».

Les subvencions seran del 50% del cost de l’obra fins a un màxim de 5.000 euros, i serviran per millorar les condicions d’habitabilitat dels pisos. De moment es disposa d’una partida de 20.000 euros,

Seran subvencionables les obres d’adequació de les peces i dels elements que conformen l’habitatge per tal d’obtenir les condicions mínimes d’habitabilitat o que les millorin, com les instal·lacions d’aigua, gas, calefacció, electricitat, sanejament i d’altres serveis; la supressió de barreres arquitectòniques; l’arranjament de banys i cuines; la millora de l’aïllament tèrmic o acústic amb l’adaptació dels elements que conformen els tancaments de l’habitatge; el repàs dels elements de l’habitatge deteriorats per una manca de conservació o manteniment; canvis no estructurals en la distribució de l’habitatge; i els honoraris tècnics per a la redacció de projectes, en què s’exclouen els costos per a l’obtenció de la cèdula d’habitabilitat, certificat d’eficiència energètica o la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE).

Els pisos s’hauran d’inscriure a la borsa d’habitatge del Consell Comarcal com a mínim durant 5 anys. Amb aquesta primera mesura l’Ajuntament espera poder millorar el parc d’habitatges de lloguer del municipi.

Els interessats es poden dirigir a les oficines de Concactiva els dilluns de 9:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00h i els dimecres i divendres de 9:00 a 14:00h.