Aquest dissabte s’ha dut a terme l’homenatge a les persones deportades de la Baixa Segarra. Santa Coloma de Queralt, Pontils i Vallfogona de Riucorb han estat l’escenari on s’ha fet memòria a les cinc persones víctimes del nacionalsocialisme.

El projecte impulsat pel Fòrum l’Espitllera amb la col·laboració del Memorial Democràtic i els ajuntaments dels pobles va començar divendres 31 de maig a la Sala gran del Castell de Santa Coloma de Queralt amb la conferència de la senyora Dory Sontheimer, autora de Les set caixes i La vuitena caixa qui va explicar la deportació que varen patir els membres de la seva família.

(Imatge: Fòrum l’Espitllera)

El dia principal ha estat aquest dissabte en que s’ha fet memòria a cinc veïns d’aquests municipis que van ser víctimes del nazisme col·locan cinc llambordes davant del darrer domicili on van viure a la Baixa Segarra.

Les llambordes segueixen el memorial Stolpersteine, impulsat per l’artista alemany Gunter Demnig. Consisteix en posar una llamborda recoberta de llautó al carrer, a l’entrada de l’última casa on va viure la víctima. S’hi pot llegir el nom i els cognoms de la persona, l’any de naixement, el que va marxar a l’exili, el que va ser deportat, el camp de concentració on el van fer presoner i finalment, si va ser assassinat o alliberat.

Les persones deportades van ser: Josep Bonell Berenguer, Joan Gassó Nuet, Magí Clarassó Ferrer, Marià Tomàs Bartolí i Josep Sendra Ferré.