L’Espluga FM Ràdio entrevistarà aquest diumenge 2 de juny a les 12 h l’actual alcalde en funcions de l’Espluga, David Rovira, per fer balanç de govern. Després de 16 anys ocupant l’alcaldia, Rovira va optar per no tornar a ser candidat les passades eleccions, apostant per Jordi Torre. Aquest però, amb la marca de Junts per l’Espluga de Francolí, només va aconseguir tres regidors, perdent-ne dos i amb una majoria absoluta aclaparadora de Som Espluga.

Quan queden poc més de 15 dies perquè es constitueixi el nou ajuntament encapçalat per Josep Maria Vidal, el periodista Òscar Palau serà l’encarregat de conduir l’entrevista amb les intervencions del president de l’Espluga Audiovisual Xavier Lozano i el coordinador de l’EFMR, Arnau Martínez. A més a més de valorar els resultats de les eleccions, es repassarà l’obra de govern de Rovira dels últims 16 anys i s’abordaran alguns temes de futur.

16 anys de govern

Militant de Convergència Democràtica i farmacèutic, David Rovira va entrar en política local en l’última etapa d’Antoni Sánchez i com a líder de l’oposició. No va poder rebatre la majoria absoluta de Sánchez, que tenia el 1999 sis regidors, n’havia arribat a tenir set del 1995 al 1999 i cinc del 1991 al 1995. David Rovira va aconseguir però 4 regidors.

Abans d’ell, el fill de l’alcalde Amigó, Joan Amigó Morató havia mantingut el pes dels convergents al consistori des de l’oposició, del 1991 al 1999. El 2003, i davant la jubilació d’Antoni Sánchez, David Rovira va trencar amb l’hegemonia socialista i va aconseguir la majoria absoluta amb 6 regidors. El PSC va passar de 6 a un regidor, Joan Solé, i el 2007 va desaparèixer.

Rovira va mantenir la majoria absoluta i el seu projecte davant una oposició fragmentada tot i que liderada per l’Esquerra de Ferran Civit i amb la irrupció de la candidatura d’Espluga Viva, contrària als convergents, i d’altres llistes com Solidaritat o fins i tot Plataforma per Catalunya, que no va entrar.

No és fins les eleccions del 2015 quan la unió de les esquerres sota el paraigua de Som Espluga li va fer perdre les eleccions. L’empat en regidors però va fer que el pacte amb Antoni Vendrell, malgrat el rebuig d’Espluga Viva, li permetés allargar el mandat fins als nostres dies.