L’Ajuntament de Montblanc haurà d’assumir un deute de més de 700.000 euros amb l’empresa Verallia en concepte d’impostos de l’IBI i l’IAE, arran d’un compromís pres a mitjans dels anys noranta i que l’Ajuntament ha obviat sistemàticament. Ara, una sentència judicial ha donat la raó a l’empresa i el consistori espera ara que la comissió jurídica assessora de la Generalitat declari nul el conveni per evitar fer el pagament.

De moment, però, la sentència diu que el consistori hauria d’assumir el deute, que puja a prop de 780.000 euros. El conveni, signat entre l’alcalde i l’empresa als anys norant i sense la firma ni del secretari ni del plenari, eximia a l’empresa de pagar l’IBI durant els primers dotze anys per la seva ubicació a Montblanc. Aquesta obligació signada, però, els diferents governs l’han obviat.

Ara, arran d’un contenciós, el jutge ha donat la raó a l’empresa, si bé des de l’Ajuntament s’argumenta que l’acord va contra la legalitat i es confia que quan arribi el procés a la comissió jurídica assessora de la Generalitat aquesta es posicioni al costat del consistori, entenent que el conveni, que no va passar el filtre del plenari i del secretari, no té validesa. L’alcalde, Josep Andreu, ha destacat que «si declaren a favor nostre, no només no haurem de pagar, sinó que l’empresa ens haurà de pagar a l’Ajuntament més de 500.000 euros. L’alcalde també ha destacat que «jo estic tranquil, hem defensat l’interès general de Montblanc. El que no crec és que hi hagin empreses a Montblanc que es creguin que poden passar per davant de tots i que no hagin de pagar impostos».

La sentència va transcendir arran d’una pregunta de la FIC en l’últim ple ordinari de la legislatura. El seu representant va instar el consistori a complir els compromisos adquirits o denunciar si entén que no és legal. La CUP, per la seva banda, va fer costat al govern demanant, com ja es va aprovar en un altre plenari d’aquest curs que el consistori defensi els drets dels montblanquins. La seva portaveu, Laura Aluja, assegura que «per una cacicada dels anys noranta, ara té conseqüències. Però estarem al costat de l’Ajuntament i l’encoratgem a defensar els drets de l’Ajuntament i del municipi».

L’últim plenari de la legislatura va servir també per aprovar unes modificacions del pla urbanístic que permetran ampliar la superfície construïda de dues empreses de la localitat, i també liquidar el pressupost de l’últim exercici amb un superàvit de més de 400.000 euros i un nivell d’endeutament del 22,8%.