L’habitatge és un altre dels àmbits que preocupa als quatre alcaldables de l’Espluga de Francolí. És un tema que està a l’ordre del dia a causa de la poca oferta i del preu elevat de compra i de lloguer. Fa unes setmanes, l’EFMR publicava que en tres anys el lloguer d’habitatge havia augmentat un 18% a l’Espluga de Francolí. Els quatre candidats a l’alcaldia van parlar-ne diumenge al debat i van llançar algunes de les propostes. 

El debat es va centrar, majoritàriament, amb el futur de la caserna de la Guàrdia Civil de la urbanització Carreras. L’Ajuntament va comprar aquest edifici al Ministeri de Defensa l’any 2015 per una quantitat de 214.000€. La intenció inicial era cedir-lo a INCASÒL que hi havia d’habilitar pisos de protecció oficial, però el projecte està aturat des de fa anys. Ara mateix, hi ha la seu dels veïns de la mateixa urbanització Carreras i els Armats

Des de Som Espluga porten al programa crear un cens d’habitatges buits “per conèixer la situació actual del parc i redactar el Pla Local d’Habitatge per definir polítiques d’habitatge que permetin ampliar l’oferta existent”. De fet, aquesta proposta ja l’han fet diverses vegades aquesta legislatura des de l’oposició, però el govern no l’ha tirat endavant. També volen implementar ajudes per rehabilitar els habitatges vells posant-los a lloguer a preus assequibles. 

Enganxada entre Som i Junts

Finalment, els de Josep Maria Vidal, creuen que s’han de rehabilitar els habitatges de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i llogar-los a preus assequibles. L’edifici de la urbanització carreres va ser un dels punts de discussió diumenge quan Vidal va preguntar a Jordi Torre, actualment al govern, sobre si s’havia redactat el projecte. El cap de llista de Junts va dir que no i que ells apostaven per no cedir els habitatges a l’INCASÒL i gestionar-los directament des de l’Ajuntament. Vidal va acabar afirmant que “en 16 anys ni un metre quadrat d’habitatge social”, s’ha destinat.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal de Som Espluga pregunta a Jordi Torre de Junts per l’Espluga sobre l’habitatge social de la caserna

Junts per l’Espluga de Francolí presenta idees semblants a Som. D’una banda, remodelar els pisos de l’antiga caserna i convertir-los en pisos destinats a habitatge jove. També incentivar la venda o lloguer d’habitatge al nucli antic mitjançant deduccions en els impostos amb un sistema de bonificacions. A més a més, al programa obren la porta a posar a disposició del jovent el lloguer d’habitatges de propietat municipal “com a primera forma d’emancipació”. Finalment, igual que els de Som Espluga, volen definir un Pla Local d’Habitatge per analitzar la situació actual.

D’altra banda, el candidat d’Espluga Viva, Jaume Vendrell, va explicar que volen “incentivar l’habitatge”, però no va oferir cap proposta. Va limitar-se a comentar que té “un company que fa dos mesos que està buscant pis i que no en troba”. 

ÀUDIO: Jaume Vendrell d’Espluga Viva diu que s’ha d’incentivar l’habitatge

Des de Nova Espluga proposen reformar l’antic edifici de la Guàrdia Civil per crear habitatge i destinar-los a lloguer social per a joves. L’alcaldable de la FIC, Francesc Sánchez, va fer broma comentant que “tothom veu l’edifici, però ningú sap què s’hi fa” i va aprofitar per presentar la seva proposta. 

ÀUDIO: Francesc Sánchez parla de l’antic edifici de la Guàrdia Civil

L’habitatge al Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca

Justament l’habitatge és una de les qüestions que es recullen al Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca de Barberà 2018-2025 que es va aprovar al febrer al ple del Consell Comarcal. La carta pretén elaborar la Diagnosi Comarcal d’Habitatge, per tal d’aconseguir habitatge accessible i adequat a l’increment poblacional que el mateix pla promou. D’altra banda, vol implementar mesures per a la rehabilitació d’habitatges, especialment cases velles que puguin oferir un lloguer accessible i impulsar la borsa d’habitatge.