L’Espluga de Francolí és el municipi més petit de Catalunya amb zona blava. Es va instal·lar el 2009 amb la remodelació del passeig Canyelles i es va fer extensiu al carrer Lluís Carulla. Aquesta mesura es va prendre amb la conformitat dels botiguers espluguins, segons el consistori actual que és el mateix que governava llavors, per fer rotar els vehicles. Amb els anys i la pèrdua de comerç al centre, totes les formacions polítiques que concorren les eleccions municipals han coincidit que cal canviar el model.

Durant el debat electoral d’aquest diumenge, els alcaldables van poder explicar les seves propostes en aquesta qüestió. Som Espluga vol “augmentar les places d’aparcament lliure i repensar la zona blava, juntament amb veïns i comerciants, per millorar la mobilitat a tot el municipi”, segons es recull al seu programa. L’alcaldable Josep Maria Vidal ha dit que aquest sistema “està penalitzant les persones que viuen al centre” i que es podria impulsar un sistema de disc horari per limitar el temps d’estacionament.

ÀUDIO: Josep Maria Vidal de Som Espluga explica el sistema de disc horari

Jordi Torre de Junts per l’Espluga de Francolí ha recordat que aquesta iniciativa “va venir donada per una reivindicació del comerç perquè era impossible estacionar al poble”. També ha subratllat que hi ha botiguers que hi estan d’acord i d’altres que no. Els de Torre creuen que cal bonificar la zona blava als veïns que paguin l’impost municipal de vehicles.

ÀUDIO: Jordi Torre respon a Vidal sobre el disc horari i explica la proposta de Junts

El candidat d’Espluga Viva, Jaume Vendrell, ha dit que “la zona blava no és compatible amb el comerç”.

ÀUDIO: Jaume Vendrell d’espluga Viva diu que la zona blava “no és compatible amb el comerç”

Nova Espluga creu que cal eliminar la zona blava, “reconvertir-la”, va dir el número u, Francesc Sánchez. Volen que no sigui de pagament i que funcioni com un càrrega i descàrrega amb un límit de temps d’estacionament, d’una o dues hores, ha dit, però que “no tingui un afany recaptatori”.

ÀUDIO: Francesc Sánchez de Nova Espluga diu que volen eliminar la zona blava