Aquest dissabte a la tarda el Museu de la Vida Rural de l’Espluga ha acollit el cicle Visions 5.1 que ha debatut sobre ‘ruralitats’. L’acte que s’ha organitzat en forma de debat, ha comptat amb la intervenció de María Sanchez, escriptora i veterinària, Pili Sanmartín de l’Ateneu Popular La Pastora, Pebbels Gimenez, pastora, Gemma Flores, fundadora de la cooperativa l’Aresta, Jordi París de Conca Activa,  i Mireia Font, creadora de la ruta del 5è llac i del projecte Casa Leonardo.

El debat ha girat eal voltant de l’economia, el territori i la cultura. D’una banda, els ponents han parlat dels seus projectes, els quals tots tenen en comú l’interès de conservar el patrimoni natural del territori i potenciar activitats econòmiques locals sostenibles. D’altra banda han explicat també les diferents dificultats a les que han de fer front dia a dia.

Tots els ponents han coincidit en què un dels principals problemes que es troben és la desvalorització que té el  sector. No només de cara a les persones que es dediquen a l’àmbit rural, sinó també en referència a les desigualtats de cara a l’accés als serveis bàsics que tenen les persones que viuen al camp i com ha dit Maria Sanchez és una qüestió de «dignitat».

ÀUDIO: María Sanchez explica una de les problemàtiques de viure al camp

Un altre dels punts claus del debat ha estat l’interès de fomentar la importància de mantenir i conservar totes aquestes activitats rurals i d’una manera sostenible entre els joves. Així ha parlat Jordi París del seu projecte de vivers d’empreses enfocat als més joves.

ÀUDIO: Jordi París parla del projecte de vivers d’empreses enfocat als joves

A més a més, cal destacar que ha estat un acte amb una clara perspectiva de gènere. No només pel fet que 5 dels 6 ponents més la moderadora i la directora del Museu hagin estat dones, sinó també pel paper que segons María Sanchez hi juguen les dones en l’àmbit rural.

ÀUDIO: María Sanchez emfatitza la importància de les dones al món rural

Finalment, si bé és cert que aquest sector necessita «una major implicació per part dels poders polítics i econòmics», com ha dit Gemma Flores, també cal recordar que s’estan duent a terme moltes iniciatives. I que, com ha deixat clar Mireia Font “si tots ens ajudem podem crear coses potents”.

ÀUDIO: Gemma Flores fa palès que ja s’estan fent moltes coses per potenciar aquest sector, tot i que cal seguir treballant

Redacció: Mar Arans