Els quatre candidats a l’alcaldia de l’Espluga de Francolí han debatut les propostes electorals aquest diumenge al migdia gràcies a un debat organitzat entre l’Espluga FM Ràdio i Tac12, amb la col·laboració de l’Espluga Audiovisual. Josep Maria Vidal, alcaldable de Som Espluga, el cap de llista de Junts per l’Espluga de Francolí, Jordi Torre, el d’Espluga Viva, Jaume Vendrell i el número u de Nova Espluga, Francesc Sánchez, han participat de l’acte dividit en tres blocs.

(Foto: Josep Morató)

En primer lloc, turisme,economia i comerç. Tots ells han coincidit que cal apostar pel comerç local. Francesc Sánchez ha proposat que els dos primers anys que una persona obri un negoci, estigui exempt de taxes i d’impostes de serveis “per ajudar al fet que el negoci tingui viabilitat”. Jordi Torre ha insistit en que primer cal fer “apologia del comerç local i apostar pels comerços de l’Espluga”. El líder de Som ha defensat que abans s’ha de fer l’anàlisi del sector, una proposta que li ha retret Jordi Torre assegurant que cal fer accions “fermes” més enllà de l’estudi que proposa Som. 

Marca turística

Una bona part del debat ha servit per intercanviar idees sobre turisme, destacant sobretot la Ruta Templera que ha impulsat l’actual govern convergent l’última legislatura. Nova Espluga vol atreure turisme a través d’una Setmana Templera, sobre aquesta idea, els altres candidats no han mostrat molt d’interès, encara que Jaume Vendrell ha dit que cal “inventar-nos coses per aportar turisme, del no-res com han fet municipis veïns”.

(Foto: Josep Morató)

Vidal ha manifestat que “hauríem d’inventar res, hem d’explotar tot allò real que tenim”, destacant la cova i el riu. Jordi Torre ha tret pit de “l’aposta en el sector turística dels darrers anys” defensant la Ruta Templera, tot i reconèixer que de moment no ha tingut el seguiment que voldrien. En aquest bloc, Josep Maria Vidal ha tornat a recordar que fa un any que no es convoca el Patronat de Turisme. 

Atreure indústria

Els quatre candidats també han parlat de la indústria i de com atreure empreses al poble. Sánchez ha posat l’exemple de Pira on governa la FIC i on ha assegurat que “s’ha impulsat el teixit industrial i ha revertit amb més població al poble”. El de Junts ha recordat que la Mahle els últims anys ha passat de 60 a més de 200 treballadors, sí que ha dit que cal millorar la xarxa de carreteres i aconseguir l’accés directe des de l’Ap-2 a l’Espluga. En infraestructures, Vidal també ha posat de manifest laurgència de què arribi l’A-27 a la Conca.

Sobre xarxes, infraestructures i comunicació, el número u de Som ha recordat que cada any l’Espluga està perdent 25 habitants, a excepció del 2018 que van guanyar-ne. “Si no tenim fibra òptica, quina empresa o autònom es voldrà instal·lar?”, s’ha preguntat. Interpel·lat, Jordi Torre ha destacat que aquest mandat han posat “molts esforços perquè arribi i que ja és una realitat al polígon de les Eres” i ha assegurat que que les pròximes setmanes s’instal·larà al centre. 

L’aigua de l’Ebre, a debat

El candidat d’Espluga Viva ha reobert el debat de l’arribada de l’aigua de l’Ebrea l’Espluga. Ha defensat sotmetre aquesta decisió a referèndum. Sobre aquesta qüestió, el de Nova Espluga ha demanat que l’aigua de l’Ebre sigui d’ús industrial i “que la pagui la indústria”. A més a més, ha proposat fer l’estudi d’un dipòsit de més de 10 milions de litres d’aigua per a ús de boca.

Habitatge social

Francesc Sánchez igual que Josep Maria Vidal han apostat per fer habitatge social a la caserna de la Guàrdia Civil. Actualment aquest edifici és de l’ajuntament, Jordi Torre, preguntat pel cap de llista de Som, ha dit que no hi ha cap projecte redactat, però que sí que tenen previst fer habitatge social. “L’Ajuntament actual no té projecte, en setze anys ni un metre quadrat d’habitatge social”, ha reblat Vidal. Finalment, el líder d’Espluga Viva  ha dit que cal regular el preu del lloguer d’habitatge. 

La zona blava i els equipaments

En matèria de carrers i de mobilitat, Jordi Torre ha tret pit del fet d’haver aprovat el POUM, “cal donar impuls al pla parcial Milmanda i revitalitzar el casc antic a la zona del Capuig, així com “reordenar el trànsit a la zona del centre”. Som Espluga ha defensat canviar el sistema de zona blava“pensant amb la Unió de botiguers i els veïns i veïnes que és qui la pateixen”. Sánchez ha recordat que és el municipi més petit de Catalunya on hi ha zona blava. El líder de Junts ha dit que no té la mateixa percepció que els seus contrincants. 

En els últims minuts, Francesc Sánchez ha preguntat perquè s’arreglen els carrers quatre mesos abans de les eleccions, Jordi Torre ha respost que no és cert que ara només està el carrer Sor Maria Torres. Vendrell ha apuntat que al carrer del Matadero l’aigua va per les vores i no pel mig. Per acabar aquest tema, el cap de llista de Som ha demanat un urbanisme “participatiu” i treballar per suprimir les barreres arquitectòniques. 

En matèria d’equipaments, Josep Maria Vidal ha dit que “si no fos per les entitats, el Teatre del Casal estaria tancat”, diu que s’ha de remodelar i potenciar-lo des de l’ajuntament amb programació, una proposta que també ha llançat Francesc Sánchez. Sobre rehabilitacions, Nova Espluga ha anomenat la piscina: “no compleix cap tipus de normativa, toca renovar-la”, Jordi Torre ha coincidit. Junts també vol adquirir l’antic institut Joan Amigó per encabir l’escola de música i la llar d’infants. Finalment, Vendrell vol fer una nova entrada al darrere de l’Escola Martí Poch. 

Reemissió del debat a Tac12

(Foto: Josep Morató)

Unes 200 persones han omplert la platea del Teatre del Casal per seguir en directe el debat. L’acte es podrà seguir la tarda de diumenge a les 16.30 h i a les 22.30 h a Tac12.

RECUPERA L’ÀUDIO DEL DEBAT:

GALERIA DE FOTOS DE JOSEP MORATÓ