La Indústria Teixidó Garrell celebra enguany 50 anys i acaba de ser reconeguda amb  diploma de reconeixement comarcal del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Una empresa familiar capitanejada per dos socis: Lluís Garrell i Trinitat Teixidó. Aquest últim ha explicat a l’EFMR que la clau de l’èxit ha estat “les ganes de treballar”. Garrell i Teixidó van començar treballant en una empresa espluguina amb només 13 anys i l’any 1969 van obrir el seu propi negoci. Primer van fer petits “arreglos” diu un dels socis, fins que van fer les primeres cases. Els darrers temps, es dediquen exclusivament a la reconstrucció d’edificis monumentals.

El primer treball va ser com a subcontractats per una empresa de Montblanc a les cambres reials del Monestir de Poblet. Després de participar de diversos projectes, la comunitat de Poblet els hi va encarregar la restauració de les Torres Reials, “una obra de molta envergadura”, subratlla, “allí va començar tot”, afegeix.

Trinitat Teixidó, un dels socis d’Indústria Teixidó Garrell

“Hem après més història treballant que anant a l’escola”, reconeix. I és que no només han restaurat Poblet, també el Monestir de Vallbona de les Monges o la Catedral de Tarragona, entre diversos campanars de la Conca de Barberà i del Baix Camp. És un treball artesanal: “hem d’utilitzar els materials amb què es va fer cada obra i els treballadors han de tenir molta paciència perquè no és el mateix restaurar una arcada que una paret”.

Ara, Indústria Teixidó Garrell treballa en el nou Centre d’Interpretació i Benvinguda de Visitants del Monestir de Pobletque s’inaugurarà els pròxims mesos. Trinitat Teixidó assegura que s’ha passat “mitja vida” al monestir, 46 anys. Fins i tot, explica que només queden quatre monjos a la comunitat dels que hi havia quan va entrar ell a fer la primera obra.

Teixidó ha destacat que la feina de reconstrucció “és agraïda” i que si haguessin seguit amb la construcció de pisos “haguéssim fracassat” amb la crisi del sector i la varietat d’oferta. En principi, el relleu generacional està garantida amb la filla de Lluís Garrell que està acabant d’estudiar arquitectura.

ÀUDIO: Recupera l’entrevista a Trinitat Teixidó