Montblanc ha tancat aquest vespre la 32a de la Setmana Medieval amb la representació de les Corts Catalanes de 1414 a l’església de Santa Maria. La cloenda de l’edició d’enguany ha tornat a ser un clam per la llibertat en un acte en què Quim Torra ha rebut l’espasa d’honor de l’Associació Medieval.

En primer lloc, s’han recreat les Corts Catalanes de 1414, un espectacle de contingut històric que ha establert un pont entre el moment polític i social actual amb el d’aquella Catalunya del segle XV. La representació ha acabat amb la projecció d’un llaç groc a la paret de l’església que ha donat pas als parlaments de tancament. Els discursos han estat clarament reivindicatius, molts per una república catalana, però sobretot el clam ha estat per la cultura i la llibertat.

Quim Torra rep l’espasa d’honor

El president de la Generalitat ha estat rebut amb crits d’independència que ha rebut l’espasa d’honor de la mà de Sant Jordi. Torra ha fet referència a la història de Catalunya i la llegenda de Sant Jordi per començar el discurs i ha donat les gràcies a l’Associació Medieval per acompanyar el Born Centre Cultural quan ell era director el dia de Sant Jordi del 2014. Torra ha afegit que hem de tenir present el cavaller de la llibertat, Sant Jordi. També ha parlat del moment actual i fent referència a paraules de Joan Lòpez, qui ha demanat més unitat per aconseguir la independència, el president ha dit que “si tots junts vam ser capaços de tirar endavant el referèndum d’autodeterminació, que no podem fer?, no té límits aquest país quant tots i som”. Per acabar el discurs ha dit que “el camí cap a la independència està traçat i només depèn de la nostra determinació”.

“Us demano que tinguem tota la força i tot el coratge que va tenir el cavaller Sant Jordi enfrontar-se el drac, estic segur que aquest país serà lliure”

Quim Torra en els parlemts de la cloenda de la 32a Setmana Medieval
ÀUDIO: Fragment de Quim Torra en els parlaments de cloenda

Al seu temps, el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Joan López, ha agraït els esforços de tots els participants i de les institucions col·laboradores, mentre que ha dit que fer cultura és llibertat. López ha traslladat al president que “en la seva tasca, en la construcció d’un nou país, cuidin de nosaltres, saben que hi som quant cal i des de la modèstia del màxim respecte institucional preguem que pensin en nosaltres”. López ha estat crític amb els grans mitjans públics del país perquè, ha dit, “els costa passar del Llobregat quan es tracta de cultura popular, sort en tenim dels mitjans de proximitat”.

ÀUDIO: Fragment de Joan López en els parlaments de cloenda parlant el moment polític actual
ÀUDIO: López en els parlaments de cloenda parlant sobre la cultura del país
Cloenda de la 32a Setmana Medieval (Imatges: Pep Morató)

GALERIA D’IMATGES DE PEP MORATÓ