El Museu de la Vida Rural va acollir aquest divendres al vespre la projecció del documental ‘La vall del Francolí. L’alè del Camp’ produït per Saurines.cat, en què es fa un retrat de la preocupació que desperta la qualitat de l’aire al nostre entorn i les repercussions que pot tenir sobre la salut dels seus habitants.

La projecció va anar acompanyada d’un debat amb el públic assistent que va explicar les seves inquietuds i preocupacions respecte a l’aire que respirem, també hi va haver preguntes sobre quin tipus d’estudis de l’aire s’estan fent actualment o sobre l’afectació subterrània. Finalment també es va parlar de quina repercussió i tenien les grans empreses de turisme en lluita contra el sector petroquímic.

El documental posa en dubte que els beneficis econòmics que representa la presència de la indústria petroquímica a la Vall del Francolí compensi la pèrdua de salut dels seus habitants. El documental exposa com a principals inconvenients la possible contaminació dels aqüífers i la presència de contaminats potencialment cancerígens en l’aire del territori. Respecte als contaminats s’ha fet especial referència al butadiè i al benzè.

La productora del documental reconeix que tot i que s’ha intentat contactar amb totes les entitats implicades, només han volgut participar activament entitats ecologistes i particulars, com és el cas de Cel Net o GEPEC. Elisenda Trillas, productora de Saurines.cat, ha explicat a l’EFMR.cat la importància de fer debat sobre aquest tema que és perjudica’l per la salut.

ÀUDIO: Elisenda Trillas parla sobre la creació del documental

Des de GEPEC, Joan Pons, membre del grup d’ecosistemes catalans ha fet referència que la Conca de Barberà no ha de passar desapercebut, ja que la contaminació afecta el costat del riu, però també a on neix.

ÀUDIO: Joan Pons explica les preocupacions a la Conca de Barberà