Montblanc com a capital lingüística dels Països Catalans, aquest ha estat l’esquer que ha llençat Màrius Serra per arrancar el seu pregó d’obertura de la 32a Setmana Medieval de Montblanc. Des de la plaça Major i envoltat de la comitiva medieval, l’escriptor i lingüista ha reivindicat que la capital de la Conca és l’espai on conflueixen diferents dialectes del català, una zona de transició entre l’oriental i l’occidental amb presència del peculiar xipella.

El pregoner de la Setmana Medieval també ha aprofitat la seva intervenció per explicar una llegenda de Sant Jordi amb segell propi. A dos dies per les eleccions generals, Màrius Serra també ha etzibat un missatge burlesc a representants de la dreta espanyola a través de l’onomància.

ÀUDIO: Màrius Serra explica que Montblanc és la capital lingüística dels Països Catalans

Moment del pregó en que Màrius Serra explica el significat d’onomància:

Amb el pregó, Montblanc dona el tret oficial a dues setmanes carregades d’actes al voltant de la vida medieval. Els plats forts d’aquest primer cap de setmana són la Dracum Nocte, l’espectacle de la invocació del Drac als quatre elements, a la plaça de Sant Francesc, que es viurà aquest divendres al vespre. Durant tot el cap de setmana hi haurà el mercat Medieval, amb el mercat de vins i caves a la Plaça de Santa Maria, el mercat d’oficis i l’escola cavalleresca. Dissabte a la nit hi haurà el més esperat, la representació de la llegenda de Sant Jordi de Montblanc.

GALERIA D’IMATGES DE PEP MORATÓ DEL PREGÓ DE LA SETMANA MEDIEVAL