El Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal de la Conca de Barberà va atendre 158 dones el 2018. Amb elles va realitzar un total de 452 atencions. D’aquestes, 32 eren dones de la comarca que havien viscut o estaven patint alguna situació de violència masclista. La coordinadora i psicòloga del servei, Laura Anglès, ha explicat a l’EFMR que són unes xifres que van “in crescendo” els últims anys.

La majoria d’atencions es fan després que els serveis de salut o els cossos de seguretat, derivin aquestes dones al SIAD. Anglès ha valorat que l’augment de les atencions és a causa de la major sensibilització per denunciar aquestes situacions violentes i també perquè se’n produeixen més. “Les dones ara són més valentes per denunciar aquest fet i per buscar ajuda externa”, ha dit.

ÀUDIO: Laura Anglès explica que hi ha més sensibilització

A Catalunya, les agressions masclistes comeses per menors han augmentat un 45% en dos anys. És per això que des del SIAD de la Conca opten per apropar-se als centres de secundària de la comarca i per aquest 2019, tenen previst atansar-se també a les escoles. Els nois fan tallers d’experiències perquè ells mateixos trobin els “ingredients” de la violència de gènere.

Laura Anglès ha descrit la violència de gènere com el tipus de violència “física o psíquica que s’exerceix contra una dona. Aquesta violència es pot produït dins l’àmbit de la parella o l’exparella, en l’àmbit familiar i també en les relacions socials, a l’escola, sortint de festa, practicant esport, en qualsevol ambient”.

La psicòloga també ha donat alguns consells perquè tothom pugui posar el seu granet de sorra per eradicar aquesta xacra: trencar estereotips. Per exemple, que no hi ha activitats de dones i d’homes, ni joguines per a nens ni per a nenes, tampoc professions. Anglès ha insistit en educar en la igualtat i el respecte, així com apostar per la conciliació laboral i fmailiar.

ÀUDIO: Laura Anglès dona alguns consells per eradicar la violència de gènere

Nou anys del SIAD de la Conca

El SIAD de la Conca de Barberà va començar a caminar el 2010 i és un servei generalista que pot atendre qualsevol persona que necessiti assessorament psicològic o jurídic o una altra consulta relacionada en aquest àmbit de treball que és l’atenció a la dona. També acompanyen dones que han patit o pateixen violència de gènere. Consta de tres professionals: una treballadora, una advocada i una psicòloga. És un servei gratuït finançat per l’Institut Català de les Dones.

Per accedir als serveis del SIAD, l’interessat es pot adreçar al Palau Alenyà de Montblanc, al 977861232 o a través del correu electrònic a siad@concadebarbera.cat

La Conca diu NO a la violència de gènere

Els 22 municipis de la comarca, juntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, han començat una campanya de sensibilització en contra de la violència de gènere, comuna i personalitzada per a cada municipi de la comarca. S’ha presentat aquest dijous a la tarda al Palau Alenyà. El lema de la campanya és: (MUNICIPI) DIU NO a la violència de gènere. Laura Anglès ha dit que calia “unir esforços per millorar la sensibilització”.

Aquesta campanya s’ha finançat amb el suport d’El Gobierno de España – Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad (Secretaría de Estado de Igualdad) amb una dotació directa a tots els ajuntaments de la comarca. La campanya s’ha coordinat des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

La presentació ha comptat amb la xerrada “La relació de la violència masclista amb la construcció de la feminitat i la masculinitat” a càrrec de les psicòlogues especialitzades en violència de gènere: Marta Álvarez Freijo i Cristina Vidal Marsol.