L’Espluga de Francolí se sumarà al sistema de recollida de les escombraries porta a porta l’any vinent. S’ha anunciat al ple ordinari d’aquest mes d’abril amb l’aprovació per unanimitat del Conveni de delegació entre el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Ajuntament de l’Espluga per l’exercici de la prestació dels serveis integrals de la recollida, transport i tractament dels residus municipals.

El regidor de Medi Ambient, Antonio Vendrell, ha explicat que amb aquest sistema, en un inici, s’encarirà el servei i després el que recicli més, li sortirà més econòmic.

ÀUDIO: Antonio Vendrell explica el sistema porta a porta

Sobre aquest tema, el cap de l’oposició, Jordi Miró, ha demanat estudiar la possibilitat d’apostar pels contenidors intel·ligents, emmirallant-se amb el municipi de Rocafort de Queralt. Des que van implantar aquest sistema al poble, el reciclatge ha millorat un 10% i pel que fa a la recollida de l’orgànica, ha pujat fins al 128%. 

Cal recordar que l’any passat, la Unió Europea va aprovar una normativa comunitària que fixa objectius obligatoris de reciclatge de residus urbans que aniran creixent de forma gradual. Està previst que el 2035 s’aconsegueixi reciclar el 65% de les escombraries.

Medalla de la Vila al Casal de l’Espluga 

D’altra banda, el ple també ha aprovat per unanimitat concedir la Medalla de la Vila al Casal de l’Espluga de Francolí. Després dels tràmits convenients en comissió, el plenari ha donat llum verda a aquesta distinció. L’acte públic de concessió però, no es farà fins que es constitueixi el pròxim ajuntament, després de les eleccions municipals del 26 de maig.

En el torn de precs i preguntes, Josep M. Vidal de Som Espluga ha tornat a insistir en convocar el Patronat de Turisme. L’alcalde, David Rovira, ha dit que es convocarà els pròxims dies. També s’ha preguntat per l’adquisició del nou magatzem de la brigada que es va anunciar l’anterior ple, el regidor de Serveis Municipals, Joan Amigó, ha explicat que estan acabant els tràmits legals per comprar l’espai. 

El de dijous ha estat l’últim ple ordinari d’aquesta legislatura, també el darrer de l’alcalde David Rovira i els regidors de govern Maria Jesús Martín, Erika Soriano, Joan Amigó i Antonio Vendrell. N’hi ha previst un d’extraordinari pel maig, abans de la campanya de les municipals perquè tots ells es puguin acomiadar públicament.