AUTORS: Arnau Martínez i Gerard Bosch

La botiga de Cal Saboner, situada a l’edifici de Cal Macip de Montblanc, va abaixar la persiana als anys 70, després de dècades d’exercir de supermercat de la comarca. Majoritàriament es venien aliments i begudes, però també altres productes com sabó, sosa càustica o pintura. Des que es va tancar, l’establiment ha restat intacte, com si el temps s’hagués aturat.

Aquest passat cap de setmana, es va fer una jornada de portes obertes per donar a conèixer aquest patrimoni desconegut entre les noves generacions i, al mateix temps, presentar el nou projecte per a Cal Macip. El Consell Comarcal de la Conca de Barberà rehabilitarà l’edifici per encabir el Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de la Conca de Barberà gràcies a la concessió d’una partida del fons FEDER. Aquest dijous 18 d’abril, tornarà a obrir les portes de 17 a 19 h i dissabte 20 de 12 a 14 h.

El supermercat de la comarca

Montserrat Farriol va entrar a treballar a la botiga de Cal Macip l’any 1953 i recorda que era com un supermercat d’ara, «la botiga de la comarca», destaca; un fet que també anomena Roser Folch que va començar a despatxar quan només tenia 13 anys, a inicis de la dècada dels 60. Hi havia productes de tota mena i Farriol creu que aquells anys van ser els de «més esplendor» de l’establiment. «Molta gent venia a aprendre», remarca.

ÀUDIO: Montserrat Farriol destaca que era «la botiga de la comarca»

Per la seva part, Roser Folch recorda que es va «fer gran aquí», i és que va sortir amb 20 anys. Assegura que «era el pilar» de la botiga i que els amos li van dipositar molta confiança.

ÀUDIO: Roser Folch diu que era «el pilar» de la botiga

Totes dues van visitar la botiga aquest cap de setmana. Montserrat Folch subratlla que va sentir tristesa en sentir l’olor a tancat i veure la pols que acumulen alguns mobles. «Tots ens fem grans», diu. Malgrat això, es mostra satisfeta perquè amb la reobertura de la botiga, es pot explicar a les noves generacions «un exemple viu del que era la comarca».

ÀUDIO: Montserrat Farriol explica com era la zona comercial de la botiga

Recuperar una major sostenibilitat

Sobre el nou projecte de Cal Macip, Farriol explica que el més important és que «la gent jove entengui com es vivia», tot destacant la major sostenibilitat de la vida quotidiana: no s’utilitzaven paquets ni plàstics. Roser Folch demana que es mantingui tot «tal com era».

ÀUDIO: Montserrat Farriol diu que abans tot era més sostenible

Qui va ser dependenta encara recorda els preus dels productes. Per exemple, l’arròs trencat «que no era tan maco», diu, valia 5 pessetes i mitja el quilo. El més car era el sucre, a 11 pessetes. Farriol també explica que no es feien grans compres com ara, sinó que s’anava a buscar el que es necessitava pels àpats d’aquella jornada. També venien d’altres productes com xocolata, galetes o licors. Tot es venia a granel.

La botiga, a més a més de ser un establiment de venda directa de productes alimentaris, elaborava un licor d’aiguardent i després d’anís denominat Tinea i fet pel mateix amo de la casa, Gabriel Masip. Pel que fa a begudes alcohòliques, encara es conserven algunes ampolles de conyac i de vi a les prestatgeries. Folch encara recorda que tenien un client que comprava les ampolles de licor que tenien més pols perquè eren les que tenien més temps.

ÀUDIO: Roser Folch recorda els licors

De botiga a Oficina de Consum del Consell Comarcal

Des del Consell Comarcal treballen perquè la botiga aculli l’Oficina de Consum de la comarca. amb la jornada de portes obertes d’aquest cap de setmana, el president de l’ens, Francesc Benet, explica que «pretenem que la ciutadania es faci ressò d’aquest valor patrimonial que tenim aquí a Montblanc».

ÀUDIO: Francesc Benet diu que volen posar en valor el patrimoni

Amb l’ajuda del fons FEDER, Benet indica que la botiga es mantindrà intacta amb la renovació de Cal Masip. No tant clar és l’alcalde de l’Ajuntament de Montblanc, Josep Andreu, que manifesta que el projecte encara «s’ha d’estudiar». Cal Macip ja es va excavar quan encara estava en mans de l’Ajuntament de Montblanc, Andreu, diu que només s’han trobat uns cubs i una sitja medieval.

ÀUDIO: Josep Andreu manifesta que s’ha d’estudiar el projecte de la botiga